Начало
НачалоСексуално здравеМного жени не използват най-безопасните контрацептиви
Много жени не използват най-безопасните контрацептиви 14 август 2009

Много жени използват орални контрацептиви, свързани с повишен риск от венозна тромбоза, сочат резултатите на две проучвания, публикувани в British Medical Journal.

Първите сведения за повишен риск от венозна тромбоза, свързана с употребата на орални контрацептиви, датират още от 1961 г. Оттогава, няколко големи проучвания потвърдиха от 2 до 6 пъти повишен риск от дълбока венозна тромбоза, свързана с употребата на контрацептиви. За да се намали този риск, производителите започнаха да слагат все по-малко естроген в комбинираните орални контрацептиви.

Целта на първото проучване, описано в настоящата статия, била да се установи тромботичния риск, свързан с употребата на орални контрацептиви, налични на пазара в Холандия и които се различават по количеството естрофен и вида прогестоген. За целта 1524 жени, диагностицирани за първи път с дълбока венозна тромбоза на крака или белодробен емболизъм, били сравнени с1760 здрави контроли.

Употребата на наличните на пазара орални контрацептиви била свързана с 5 пъти повишение на риска от венозна тромбоза в сравнение с неупотребата им. Било установено, че видът прогестоген повлиява този риск, а с повишаване на естрогеновата доза рискът се увеличава. По време на първите месеци контрацептивна употреба рискът от венозна тромбоза бил висок, независимо от типа на оралния контрацептив.

Сравнен с другите прогестогени, levonorgestrel бил свързан с най-нисък тромботичен риск (3.6 пъти повишен риск) в сравнение с gestodene (5.6 пъти повишен риск), desogestrel (7.3 пъти повишен риск), cyproterone acetate (6.8 пъти повишен риск) и drospirenone (6.3 пъти повишен риск)

Всички орални контрацептиви имат значително влияние върху честотата на тромбоза и много жени не използват най-безопасните видове [в контекста на венозната тромбоза], обобщават авторите.

Второто проучване е датско, като неговата цел била да се определи риска от венозна тромбоза при приемащите хормонална контрацепзия, като се има предвид режима, естрогеновата доза, типа прогестоген и начина на приложение.

Проучването включвало жени на възраст между 19 и 49 години без история за сърдечносъдови и малигнени заболявания. Било установено, че абсолютният риск за венозна тромбоза на 10 000 жени е 6.29 у жените, употребяващи орални контрацептиви, и 3.01 у неупотребяващите.

Рискът бил по-нисък с намаляване на дозата естроген и продължителността на употреба. [по-продължителната употреба бил свързана с по-нисък риск]. Сравнени с оралните контрацептиви, съдържащи levonorgestrel и същата доза естроген, следните прогестогени били свързани с различен риск от венозна тромбоза:

- орални контрацептиви, съдържащи norethisterone - 2% по-нисък
- norgestimate - 19% по-висок
- desogestrel - 82% по-висок
- gestodene - 86% по-висок
- drospirenone - 64% по-висок
- cyproterone - 88% по-висок.

Сравнени с жените, неприемащи орални контрацептиви, рискът от венозен тромбемболизъм у жените, използващи прогестогенови контрацептиви с levonorgestrel или norethisterone, бил 41% по-нисък; при прогестогеновите контрацептиви с 75 μg desogestrel този риск бил с 12% по-висок. При жените, използващи хормон-освобождаващи вътрематочни устройства, рискът бил с 10% по-нисък.

Рискът от венозна тромбоза при употребяващите комбинирани орални контрацептиви намалява успоредно с продължителността на употреба и намаляването на естрогеновата доза. При една и съща доза естроген и продължителност на употреба, оралните контрацептиви с desogestrel, gestodene, drospirenone са свързани със значително повишен риск от венозна тромбоза отколкото оралните контрацептиви с levonorgestrel. Прогестогеновите препарати и хормон-освобождаващите интраутеринни устройства не са свързани с повишен риск от венозна тромбоза.

Кои са най-безопасните контрацептиви?


При жени с нормално тегло и без генетично предразположение, авторите препоръчват нискодозов комбиниран препарат като първи избор за контрацепция. При жени, генетично предиспозирани към венозна тромбоза и желаещи контрацепция, се препоръчва употребата на прогестогенови препарати или хормон-освобождаващи утеринни устройства.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator