Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесФизическото натоварване намалява риска от преждевременна смърт поради рак
Физическото натоварване намалява риска от преждевременна смърт поради рак

Финландско проучване сочи, че мъжете извършващи физически натоварвания със среден и висок интензитет поне 30 минути на ден имат 50% по-нисък риск от смърт следствие на рак - най-вече гастроинтестинален и белодробен рак.

Резултатите са публикувани в British Journal of Sports Medicine. Авторите смятат, че физическият инактивитет има ключова роля в развитието на раковите процеси. Въпреки че проучването е проведено сред мъже, екипът очаква резултатите да се потвърдят и при женския пол.

Проучването включвало 2560 мъже на възраст между 42 и 60 години, които попълнили въпросник относно физическата си активност през предходната една година и били проследени за период от 16.7 години.

Интензивността на физическото натоварване била измерена в консумация на метаболитни кислородни еквиваленти (МЕТ). Средната интензивност на джогинга била 10.1 МЕТ, на карането на ски - 9.6 МЕТ, на игрите с топка - 6.7 МЕТ, на плуването 5.4 МЕТ, на гребането 5.4 МЕТ, колоезденето - 5.1 МЕТ, на градинарството - 4.3 МЕТ, на ходенето 4.2 МЕТ.

Редукция на риска от ракова смърт била наблюдавана при мъже, извършващи умерено до силно интензивни натоварвания над 30 минути на ден. Резултатите сочат, че поне умерената физическа активност е по-ползотворна от нискоинтензивната в превенцията на раковите заболявания. Това отговаря напълно на американските консенсусни решения, сочещи необходимостта от поне умерени физически натоварвания за превенция на хронични заболявания, главно сърдечносъдови.

Авторите предлагат няколко хипотетични механизма, обясняващи ползотворните ефекти срещу рак на физическата активност: положителни ефекти върху енергийния баланс и телесната маса, върху времето за транзит в гастроинтестиналния тракт, върху хормоналните концентрации (напр. понижен тестостерон), простагландиновите нива, активността на антиоксидантни ензими.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator