Начало
НачалоЗдравни новиниАктивността на ревматоидния артрит не повлиява риска от инфаркт на миокарда
Активността на ревматоидния артрит не повлиява риска от инфаркт на миокарда 01 август 2009

Активността на ревматоидния артрит не е рисков фактор за инфаркт на миокарда, сочи статия на холандски лекари, публикувана в Annals of the Rheumatic Diseases.

Пациентите с ревматоиден артрит несъмнено имат повишен риск от сърдечносъдови инциденти. Настоящото проучване сочи обаче, че този риск не зависи от степента на активност на заболяването. Най-вероятно дори и ниските степени на активност са достатъчни за повишаване на сърдечносъдовия риск при пациентите ревматоиден артрит.

В проучването били включени пациенти с ревматоиден артрит и миокарден инфаркт (случаи) и пациенти само с ревматоиден артрит (контроли). Сравнени с контролите, пациентите с РА и инфаркт на миокарда били по-често мъже и на по-голяма възраст. Те имали по-висок индекс на телесна маса, общ, LDL холестерол, триглицериди, атерогенен индекс и по-ниски HDL нива.

Средната оценка за активност и продължителността на ревматоидния артрит не били свързани с риска от инфаркт на миокарда. Авторите са на мнение, че относителната степен на възпаление изглежда не допринася за сърдечносъдовия риск.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator