Начало
НачалоСексуално здравеБактериална вагиноза: различни терапевтични подходи - различна ефикасност и странични ефекти
Бактериална вагиноза: различни терапевтични подходи - различна ефикасност и странични ефекти 17 юли 2009

Антимикробната терапия на бактериалната вагиноза варира както по ефикасност, така и по профил на странични ефекти, сочат резултатите на систематичен обзор, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews. Бактериалната вагиноза е много чест причинител на вагинит при жени и е свързана с висока честота на родилни и гинекологични усложнения, както и по-висок риск от HIV-1 трансмисия.

Терапията на бактериалната вагиноза (БВ) би могла да спомогне на възприемчивостта на жените към HIV инфекция. Ето затова е изключително важно, особено в развиващите се страни, да се утвърдят ефикасни и безопасни терапевтични подходи, обясняват авторите. Те анализирали 24 проучвания, включващи общо 4422 участници.

Clindamycin бил свързан с по-ниска честота (75%) на терапевтичен неуспех спрямо плацебо. Незаивисимо от вида на режима, при clindamycin и metronidazole се наблюдавала сходна честота на терапевтичен неуспех на седмици 2 и 4 от проследяването. Била отчетена висока честота на релапс.

Страничните ефекти били по-редки при clindamycin (-25%) в сравнение с metronidazole - най-вече металният вкус в устата, гаденето и повръщането. Имайки предвид по-ниската цена на метронидазол, то най-вероятно последният ще си остане най-широко употребяваният препарат в развиващите се страни.

Интравагиналният lactobacillus под формата на желатинови таблетки бил 80% по-ефективен от оралния метронидазол. Било установено още, че комбинирания с метронидазол орален lactobacillus е по-ефективен от метронидзол самостоятелно. Били отчетени необясними оттегляния на пациенти в проучванията с lactobacillus.

Към настоящия момент съществуват голям брой алтернативи при лечението на БВ, но високата честота на релапс изисква повече внимания и е индикация за необходимостта от други агенти, които биха повишили ефективността на терапията, обясняват авторите.

Клиндамицинът бил свързан с по-ниска честота на клиничен неуспех в сравнение с троен сулфонамиден крем (-54%). Вагиналният душ с водороден пероксид пък имал по-висока честота на клиничен неуспех и странични ефекти от единичната 2-g доза метронидазол (+75%; +133%)

Клиндамициновите препарати, оралният метронидазол и интравагиналните таблетки lactobacillus са ефективни при лечението на бактериална вагиноза. Вагиналният душ с водороден пероксид и тройният сулфонамиден крем са неефективни. Метронидазол е свързан с метален вкус, гадене и повръщане, обобщават авторите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator