Начало
НачалоНашето здравеЗа и против умствените стимуланти
За и против умствените стимуланти 29 юни 2009

Дали умствените стимуланти, особено methylphenidate, трябва да се приемат от здрави хора? Това е въпрос, свързан с противоречиви мнения. В BMJ бе публикувана дискусия по този проблем между двама експерти - John Harris, доктор по философия към Университетът Манчестер и д-р Anjan Chatterjee от Center for Cognitive Neuroscience към Университета Пенсилвания.

John Harris смята, че е неетично да се забранява на здравите лица приемането на methylphenidate с цел подобряване на умствените способности. Според Harris, фармакологичните стимуланти трябва да бъдат продавани свободно на тези, които желаят да се възползват от тях.

Anjan Chatterjee е на обратното мнение. Той смята, че свободната употреба на methylphenidate е свързана с ненужен медицински риск - злоупотреба, риск от внезапна смърт и сериозни сърдечносъдови инциденти. Methylphenidate трябва да се прилага само при лицата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Скорошно случай-контрола проучване, публикувано в American Journal of Psychiatry, установи повишен риск от внезапна смърт при здрави деца и юноши, приемащи препарата. В отговор FDA разпространи становище, според което децата с ADHD не трябва да спират приема на стимуланти, тъй като проучването има редица недостатъци.

Д-р Haris смята, че methylphenidate е безопасен достатъчно да се взема от деца с ADHD, а ползите на препарата при здрави лица са големи и включват: по-добра екзекутивна функция, по-лесно заучаване и фокусиране на вниманието. Харис сравнява methylphenidate с цигарите: лицата, приемащи препарата трябва да бъдат предупреждавани за възможните рискове от злоупотреба и сърдечни инциденти, но продажбата му не трябва да бъде забранена.

Д-р Chatterjee посочва и друг проблем, свързан с приема на стимуланти - социалният. Това би създало едно социално напрежение в днешния свят на съревнование. Нещо повече подобряването на фокуса на вниманието неминуемо ще доведе до жертване на креативността, защото последната изисква пълна релаксация, повече време и "разфокусиране" на вниманието.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator