Начало
НачалоЕстетична медицинаПрепарат срещу рак може би има ефект срещу бръчките
Препарат срещу рак може би има ефект срещу бръчките

Химиотерапевтичният препарат fluorouracil под формата на крем би могъл да се използва за заглаждане на бръчки. Флуороурацилът се използва при лечението на актинични кератози - преканцерозни лезии, следствие слънчево увреждане.

Настоящото проучване се базира на по-меката и изгладена кожа при пациентите, лекувани с флуороурацил по повод актинични кератози. То включвало 21 пациенти с актинични кератози, третирани с 5% fluorouracil крем (Efudex) в областта на цялото лице два пъти дневно в продължение на две седмици.

Пациентите били проследени за период от 6 месеца, като по време на този период били взети кожни биопсии, били направени фотографски снимки отблизо и били проведени редовни дерматологични изследвания.

20 пациенти попълнили въпросни на десетата седмица от проучването. 40% докладвали за голямо подобрение на слънчевото увреждане, а 35% - за умерено. 42% докладвали за леко подобрение на бръчките, 26% установили умерено подобрение, а 16% - значително подобрение. 75% били "много" или "умерено" доволни от резултатите.

1 пациент развил тежко кожно възпаление и прекратил употребата на крема след първата седмица, а за повечето пациенти лечението било свързано с умерен дискомфорт. Въпреки това повечето пациенти изявили желание за повторна процедура като 17/19 заявили, че ще платят от джобовете си.

Според авторите, кремът бил свързан с добра поносимост. Те смятат, че флуороурациловия крем би струвал по-малко от лазерната терапия, но все пак не би могъл да постигне същата степен на подобрение.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator