Начало
НачалоЗдравни новиниЛимфом на Ходжкин: инсултът като късен ефект на лъчетерапията поставя под върпос ползата от нея
Лимфом на Ходжкин: инсултът като късен ефект на лъчетерапията поставя под върпос ползата от нея 17 юни 2009

Ново проучване сочи, че пациентите, лекувани с лъчетерапия по повод лимфом на Ходжкин, имат значително повишен риск от инсулт следствие на лъчевото натоварване. В проучването отново се поставя проблема относно стойността на лъчетерапията при това заболяване.

Лъчетерапията при лимфом на Ходжкин е обект на дебата от доста дълго време. Опонентите на лъчетерапията твърдят, че последната добавя рискове без явна полза и затова химиотерапията трябва да бъде единственият лечебен подход. Привържениците на лъчетерапията пък твърдят, че ефективността на химиотерапията е по-ниска от тази на комбинираната лъче- и химиотерапия.

Новото проучване, публикувано в онлайн изданието на Journal of the National Cancer Institute, включвало 2201 пациенти с ранен лимфом на Ходжкин, лекувани с лъче- и химиотерапия между 1965 г и 1995 г и проследени за период от 17.5 години. Било установено, че в сравнение с общата популация, при тези пациенти се наблюдава двукратно повишен риск от инсулт и трикратно повишен риск от преходни исхемични атаки.

Облъчването на врата и медиастинума било статистически значим рисков фактор за появата на исхемичен инсулт и преходни исхемични атаки. Други рискови фактори били по-младата възраст по време на лъчетерапията и наличието на хипертония. Химиотерапията не била свързана с повишаването на този риск.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator