Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесЧестите и интензивни физически упражнения могат да повишат риска от предсърдно мъждене.
Честите и интензивни физически упражнения могат да повишат риска от предсърдно мъждене.

Въпреки че интензивните физически упражнения имат многобройни ползотворни ефекти върху здравето, няколко докладвани случая и редица изследвания сочат, че рискът от предсърдно мъждене се увеличава пропорционално на честотата на интензивните физически натоварвания.

Според авторите физическите упражнения за издържливост, особено джогингът и най-вече при елитните атлети, повишават парасимпатиковия тонус, като тези лица може би имат повишен риск от развитие на предсърдно мъждене.

Лекари от New York University Medical Center анализирали данни от 19 921 видимо здрави мъже, участници в Pysicians' Health Study, проспективно изследване, започнало през 1982 г.

По време на проследяването 1661 развили предсърдно мъждене. След отчитане на данните от попълнените въпросници, било установено, че интензивното физическо натоварване 5 до 7 дни в седмицата е свързано с 20% повишен риск от предсърдно мъждене. Тази връзка била най-явна при мъжете под 50-годишна възраст и при практикуващите джогинг - съотв. 74% и 53% повишен риск.

Авторите отбелязват, че като всяко наблюдателно проучване и това проучване не може да докаже причинност и няблюдаваните връзки биха могли да бъдат, поне отчасти, следствие на други фактори.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator