Начало
НачалоЗдравословно храненеВисоката консумация на кола може да предизвика хипокалиемична миопатия
Високата консумация на кола може да предизвика хипокалиемична миопатия

Консумацията на няколко литра кола-съдържащи безалкохолни напитки може да предизвика хронична хипокалиемия, водеща до мускулна слабост, дори парализа, се посочва в обзор, публикуван в Journal of Clinical Practice.

Въпреки че приемът на такива количества безалкохолни напитки не е често явление и следователно не публичен здравен проблем, авторите имат основания да смятат, че все пак такава консумация не е така рядка.

Д-р Елисаф и колеги от University of Ioannin, Гъеция идентифицирали 6 доклада за кола-индуцирана хипокалиемия, публикувани след 1994 г. Количествата погълната напитка варирали между 2 и 9 литра на ден, а мускулните оплаквания варирали от лека слабост до тежка парализа. Всички пациенти имали абнормално ниски калиеви нива.

За щастие при всички пациенти се наблюдавало бързо и пълно възстановяване след преустановяването на приема на кола и прилагането на орални или интравенозни калиеви препарати.

Авторите смятат, че компонентът, който има потенциал да наруши калиевия метаболизъм, е фруктозният царевичен сироп. Последният може да предизвика хронична осмотична диария и намаляване на калия. Глюкозата, индуцирайки осмотична диуреза и хиперинсулинемия, както и кофеинът, предизвиквайки калиева редистрибуция в клетки и/или повишена ренална калиева експресия, също може да са отговорни за наблюдавания феномен.

В редакционна статия д-р Clifford D. Packer от Louis Stokes Cleveland VA Medical Center в Кливлънд (Охайо, САЩ) коментира: "... с агресивния маркетинг [на производителите], големите разфасовки на безалкохолните напитки и ефектите на кофеиновия толеранс и зависимост, може да се каже че десетки милиони хора в развитите страни консумират поне 2-3 л кола на ден.".

Резултатното намаление на серумния калий повишава риска от сърдечна исхемия, сърдечна недостатъчност, левокамерна хипертрофия. Д-р Packer отбелязва още, че подсладените безалкохолни напитки са свързани и с развитието на остеопороза, подагра, гастроезофагеална рефлуксна болест, хронични бъбречни заболявания, вторичен хиперпаратиреоидизъм, перфорация на хранопровода, хематурия, ерозии на езика и гастрит. Той допълва, че лекарят трябва да напомня на пациента за тези рискове, а индустрията за безалкохолни напитки трябва да промотира безопасната и умерена употреба на продуктите си при всички възрастови групи.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator