Начало
НачалоСексуално здравеВагинален пръстен би могъл да предпазва от HIV
Вагинален пръстен би могъл да предпазва от HIV 08 юни 2009

Нов вагинален пръстен може да освобождава не само контрацептиви, но и комбинирани антиретровирусни препарати в постоянни концентрации, инхибиращи HIV, се посочва в доклад, публикуван в AIDS.

HIV инфекцията при жени е най-често следствие на трансмисия по полов път, обясняват авторите. Те твърдят, че тяхното устройство може да предостави протекция както бременност, така и от инфекция.

Учените успели да инкорпорират три инхибитора на обратната транскриптаза - dapivirine, tenofovir, zidovudine, както и нов анти-HIV агент - Boc-лизинирана бетулонова киселина, в различни комбинации в интравагинални пръстени от биоразтворима акациева дъвка или небиоразградим хидрогел. Според екипа, комбинирата анти-HIV комбинация е по-ефективна, тъй като препаратите действат върху различните етапи от репликационния цикъл на вируса.

В доклада си авторите посочват, че достигнатите концетрации са по-високи от минималните HIV инхибиторни и могат да се поддържат в продължение на поне 15 дни при ринговете от акациева дъвка и поне 28 дни при хидрогеловите пръстени.

Boc-лизинираната бетулонова киселина, за която се знае, че е активна срещу zidovudine-резистентни щамове, показала над 90% инхибиция на HIV-1 инфекцията при клетъчни култури и ниска токсичност към нормалните клетки.

Продължителното освобождаване на комбинации от антиретровирусни микробициди, които са нетоксични към вагиналната мукоза, инхибират няколко стъпки във вирусния клетъчен цикъл и имат ниска системна абсорбция, има потенциал за намаляване на хетеросексуалната трансмисия на HIV, обобщават авторите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator