Начало
НачалоСексуално здравеHPV ваксина е ефективна и при жени на възраст между 24 и 45 години
HPV ваксина е ефективна и при жени на възраст между 24 и 45 години 02 юни 2009

Квадривалентната ваксина срещу човешкия папиломавирус (HPV) (Gardasil / Silgard, Merck) е ефективна при неинфектирани компонентните вирусни типове жени на възраст между 24 и 45-годишна възраст. Това сочат резултатите на международно фаза III проучване, публикувано в The Lancet.

Предишни проучвания доказаха ефикасността на ваксината при жени и момичета на възраст между 9 и 26 години, отбелязват авторите. Тъй като рискът от инфекция съществува и през третото, четвъртото и петото десетилетие от живота, тези жени също биха имали полза от профилактичната HPV ваксинация.

Проучването включвало имунокомпетентни жени на възраст между 24 и 45 години без история за HIV, генитални брадавици и цервикално заболяване. 1908 жени били рандомизирани на плацебо, а 1911 - на ваксината, приложена на ден 1 и месеци 2 и 6. Per-protocol анализите за ефективност включвали съотв. 1620 и 161 пациенти.

На месец 7 97% до 99% от ваксинираните със всички 3 дози били серопозитивни към всеки от ваксинните компоненти (HPV 6, 11, 16 и 18). По време на 48-месечното проследяване били идентифицирани 4 случая на HPV инфекция при ваксинираните и 41 в плацебо групата.

Резултатите от проучването могат да бъдат генерализирани за жените на възраст между 24 и 45 години без (скорошно) цервикално заболяване и предишна анамнеза за външно генитално заболяване, обобщават авторите на проучването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator