Начало
НачалоЗдравословно храненеЕнергийна дъвка предизвика кофеинова интоксикация при дете
Енергийна дъвка предизвика кофеинова интоксикация при дете

13-годишно дете е било прието в спешно отделение, след като е издъвкало два пакета енергийни дъвки, съдържащи кофеин, в рамките на 4 часа. В статия в The Lancet италиански лекари докладват за интересния случай.

Момчето е било заведено в спешното отделение от своите родители, които забелязали силна агресивност и превъзбуда у сина си. Връщайки се от училище, 13-годишният пациент се оплакал и от абдоминален дискомфорт, повишено и болезнено уриниране и бодежи в краката.

В спешното отделение пациентът е приет с тахикардия 147 у/м, дихателна честота 25/мин, кръвно налягане 145/90. След разпита било установено, че в училище момчето е издъвкало два пакета енергийни дъвки, съдържащи общо количество кофеин 320 мг.

Пациентът е бил изписан на следващия ден, но с придружаваща сънливост. На третия ден била установена синусова брадикардия (45/мин) и ниска левокамерна фракция на изтласкване (55%). Чак след още 5 дни се наблюдавало нормализиране на състоянието.

Авторите обясняват, че рискът от кофеинова интоксикация е значително по-висок при деца и тийнейджъри, поради непривикналия организъм и широката продажба на такива субстанции.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator