Начало
НачалоНашето здравеПарадокса на затлъстяването
Парадокса на затлъстяването 20 май 2009

Въпреки че е ключова причина за възникване на сърдечносъдово заболяване, затлъстяването изглежда действа протективно при редица кардиоваскуларни проблеми, заключава нов обзор. Това все пак не означава, че лицата с наднормено тегло и затлъстяване не трябва да се опитат да отслабнат, предупреждават авторите на обзора.

Затлъстяването е силен рисков фактор и повишава риска от всички видове сърдечни заболявания. Въпреки това, при открито сърдечно заболяване пациентите със затлъстяване имат по-добри клинични резултати и по-добра прогноза - например при конгестивна сърдечна недостатъчност или коронарна болест на сърцето и други сърдечни заболявания. Най-важната част от доклада сочи, че най-добра прогноза имат пациентите със затлъстяване, които успеят да отслабнат.

Според Карл Лави, главен автор на статията, има солидни данни, сочещи, че наднорменото тегло и затлъстяването може би подобрява преживяемоста и не само при сърдечна недостатъчност, но и при заболявания като хипертония, коронарна болест на сърцето и периферна артериална болест.

Този факт обърква голям брой кардиолози. Затлъстяването е толкова вредно за организма, то допринася за развитието на всички видове сърдечни заболявания; тогава, защо пациентите със сърдечно заболяване се справят по-добре?

Протективните ефекти на наднорменото тегло най-добре са документирани при пациентите със сърдечна недостатъчност, при които по-високата телесна маса и процент телесни мазнини са свързани с по-добра преживяемост без инциденти. В този случай допълнителните мазнини имат същото действие като при други хронични заболявания и рак - доставят на тялото допълнителна енергия за справяне с болестта.

По-малко се знае за връзката между затлъстяването и хипертонията. Лицата със затлъстяване имат по-често хипертония, но 5 доклада от последните 20 години сочат, че пациентите със затлъстяване и хипертония имат по-ниска смъртност и риск от инсулт, въпреки по-лошия контрол на кръвното налягане, от лицата с нормално тегло. Тук пациентите със затлъстяване имат по-добра прогноза отчасти поради по-ниско системно съдово съпротивление и плазмена ренинова активност в сравнение с по-слабите хипертензивни пациенти.

Ненапълно изучена е и парадоксалната връзка между затлъстяването и периферната артериална болест. Смята се, че първото играе каузална роля в развитието на редица основни рискови фактори за артериално заболяване - хипертония, дислипидемия и диабет, атеросклероза. Има литературни данни обаче, които сочат, че лицата с наднормено тегло и затлъстяване и коронарна болест на сърцето имат по-нисък риск от смърт в сравнение с лицата с нормално и поднормено тегло и коронарна болест на сърцето, претъпели реваскуларизационни процедури. Подобна парадоксална връзка е засечена и при пациенти с периферна артериална болест.

Според Лави протективните ефекти на свръхтеглото най-вероятно имат различни механизми при различните заболяване. "Знаем, че мастните клетки са способни на лоши неща, но при напреднало заболяване първата би могла да има и някои положителни ефекти", обяснява д-р Лави.

Нова част на пъзела, появила се в доклада на Лави, е загубата на тегло, за която се смята като начин за намаляване на кардиоваскуларния риск. Според Лави отслабването е важно въпреки протективните ефекти на наднорменото тегло. Той и екипът му установили, че пациентите с най-добри резултати са тези със затлъстяване, които успеят да отслабнат.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator