Начало
НачалоНашето здравеПо-бързото намаляване на ИТМ в късна възраст може да индикатор за подлежаща деменция
По-бързото намаляване на ИТМ в късна възраст може да индикатор за подлежаща деменция 20 май 2009

Ниските базови стойности на индекса на телесна маса (ИТМ) и по-бързото от нормалното намаляване на неговите стойности при възрастни лица може да са индикатор за подлежащо дементно заболяване, сочи доклад, публикуван в Neurology.

За деменцията се знае, че се развива в мозъка десетилетия преди появата на каквато и да е симптоматика. Откритието, описано в доклада, най-вероятно отразява този процес, обяснява главният автор - д-р Тифъни Хюджс от University of Pittsburgh School of Medicine. Тя отбелязва, че възрастните хора не трябва да възприемат тези резултати като послание "наднорменото тегло и затлъстяването са равни на здрав ум и тяло", но загубата на тегло може да е знак на развиващо се мозъчно заболяване.

Резултатите се базират на анализ на 1836 лица на средна възраст 71.8 години без деменция по време на старта на проучването между 1992 и 1994 г. Било установено, че пациентите с базово наднормено тегло и затлъстяване имат 44№ понижен риск от болест на Алцхаймер от лицата с нормално и поднормено тегло.

По-бавното намаляване на ИТМ (1.06 единици на година) било свързано с понижаване на риска от деменция с 63%. При пациентите с базово затлъстяване и наднормено тегло намалението на риска било още по-изразено - 82%.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator