Начало
НачалоНашето здравеПромяната в климата: заплаха за здравето на човечеството
Промяната в климата: заплаха за здравето на човечеството 13 май 2009

Нов доклад сочи промяната в климата като най-голямата здравна заплаха за човечеството през 21 век. Ако нищо не бъде направено, глобалното затопляне ще засегне милиарди хора по целия свят, като най-засегнати ще бъдат бедните държави.

Смъртните случаи, следствие на горещи вълни, малария и други болести, пренасяни чрез вектори (напр. комари), се очаква да нараснат стремглаво с покачването на глобалната температура. Докладът определя недостига на храна и вода като едни от най-жестоките последици, следствие на климатичните промени, които са пряка заплаха за човешкото здраве.

Председателят на комисията, издала доклада - д-р Anthony Costello, предупреждава, че най-новите данни сочат, че климатичните промени са по-бързи отколкото се смяташе досега. Базирайки се на информацията за емисиите парникови газове, глобалните температурни промени, покачването на морското ниво, подкиселяването на океаните и екстремалните климатични събития, нови проучвания сочат, че прогнозите за климатичните промени, направени през 2007 може би ще се окажат твърде оптимистични.

От започването на температурните измервания преди век и половина, 12 от най-горещите години са били документирани в рамките на последните 13 години. Здравните последици на климатичната промяна вече започват да се усещат с покачване на температурата.

Ето конкретно какво се посочва в доклада:

1) Покачващите се температури ще окажат влияние на разпространението и трансмисията на предаваните чрез вектори и гризачи заболявания като малария, денга, Лаймска болест, хантавирус, кърлежов енцефалит и др. заболявания. Според модел, към 2080 г ще бъдат отчитани допълнителни 320 млн случаи на малария. 6 милиарда души ще бъдат застрашени от денга в сравнение с 3.5 млрд към днешна дата.

2) С нарастване на океанските температури и честотата на екстремни климатични събития, може да се очаква на зачестяване на епидемиите от холера.

3) Климатичните промени ще доведат до недостиг на храна. Според проучване, около половината от населението на Земята може да бъде заплашено от глад в края на 21 век. Гладът, болестите и смъртните случаи поради недохранване ще бъдат особено тежки в Африка и други неразвити региони, където и към настоящия момент този проблем съществува.

4) Честотата на диария и други заболявания, следствие на липсата на достъп до чиста вода, се очаква да се повиши. Средногодишните валежи ще се понижат в едни и покачат в други региони, като наводненията и екстремните суши ще станат по-чести.

5) Ураганите, горещите вълни, наводненията и другите природни катаклизми ще повишат своя брой и интензитет с повишаването на температурите. Бързата урбанизация, водеща до некачествено строителство, ще изложи повече хора, особено в развиващите се страни, на тези екстремални климатични условия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator