Начало
НачалоЗдравни новиниАнти-CCP-позитивният РА е свързан с развитието на ИБС
Анти-CCP-позитивният РА е свързан с развитието на ИБС 12 май 2009

Наличието на антитела срещу антицикличния цитрулиниран пептид (анти-CCP) при пациенти с ревматоиден артрит (РА) е свързано с развитието на исхемична болест на сърцето, независимо от традиционните сърдечносъдови рискови фактори и от титъра на тези автоантитела, докладват испански лекари.

Анти-CCP антителата са прогностични за лоши клинични резултати и образни находки, като може би играят роля в патогенезата на РА, обясняват д-р Карено и колеги от Hospital General Universitario Gregorio Maranon.

Екипът изследвал 937 пациенти с РА: 672 (71.7%) били анти-ССР позитивни (>25 Е/мл), докато 265 - негативни.Близо 3/4 от пациентите били жени, а средната продължителност на заболяването - 10.5 години. Средната възраст по време на диагнозата била 51.8 години а средната възраст в края на проучването - 62.4 години.

На двумерен анализ при анти-ССР позитивните пациенти била установена повишена честота на ИБС - 6.5% срещу 2.6% (OR=2.58) и по-висока смъртност - 11.2% срещу 6.8% (OR=1.72). Мултимерният анализ установил, че ИБС е независимо свързана с позитивен анти-ССР статус с OR=2.8.

Резултатите разкриват подлежащо автоимунно възпалително нарушение, което е свързано не само със ставните РА манифестации, но и със със сърдечносъдовата коморбидност при тези пациенти. Тази връзка може да бъде обоснована с хроничното възпаление, което стимулира продукцията на анти-ССР антитела. Авторите отбелязват накрая, че пациентите с РА, които приемат болест-модифициращи антиревматични средства (DMARDs), имат по-ниски честоти на остър миокарден инфаркт, тъй като контролът на възпалението намалява съдовото увреждане.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator