Начало
НачалоЕстетична медицинаMinoxidil: механизъм на действие върху космения растеж
Minoxidil: механизъм на действие върху космения растеж

От близо 30 години е известно, че minoxidil стимулира растежа на косата и въпреки това механизмът на действие на този агент не е напълно изяснен. В животински проучвания бе установено, че minoxidil скъсява телоген фазата, предизвиквайки преждевременен преход на почиващите космени фоликули в анаген. Много е вероятно при хора minoxidil да има същия механизъм.

Орално приложен, minoxidil понижава кръвното налягане чрез релаксиране на гладката мускулатура, като се смята, че този фармакологичен ефект се дължи на minoxidil сулфат - метаболит на minoxidil, който води до отваряне нa сарколемни ATP-зависими калиеви канали. Има редица сведения, които сочат, че стимулиращия ефект на minoxidil върху космения растеж се дължи и на отваряне на калиеви канали от същия този метаболит, но няма доказателства, че такива канали се експресират в космения фоликул. Редица от in vivo ефектите на minoxidil  са описани в монокултури от редица кожни и фоликулни клетъчни линии: стимулация на клетъчната пролиферация, инхибиция на колагенната синтеза, стимулация на синтезата на съдов ендотелен растежен фактор и простагландини. Някои от описаните ефекти може би имат значение за растежа на косата, но не е ясно как тези резултати биха се приложили в комплексната биология на космения фоликул. В тази статия ще опишем с каква информация разполага медицина относно начина на действие на minoxidil върху космения растеж.

Minoxidil влиза в употреба през 70-те години на 20 век като лекарство срещу хипертония. Още тогава се установява, че един от най-честите странични ефекти при приемащите minoxidil таблетки е хипертрихозата. При плешиви мъже било наблюдавано повторно порастване на опадалата коса. Всичко това доведе до създаване на топикална форма minoxidil за лечение на андрогенна алопеция при мъже, а по-късно и при жени. 2%-вият продукт срещу косопад се появява на американския пазар през 1986 г, а през 1993 се появява и 5-процентов разтвор.

Въпреки 20 години интензивни проучвания, медицината разполага с ограничени данни как точно minoxidil стимулира космения растеж. За сметка на това установяването на точния механизъм на действие на препарата е от изключителна важност - от гледна точка за създаване на по-ефективни терапевтични подходи при косопад, както и от гледна точка за изясняване на биологията на космения фоликул.

Съществуват няколко механизма, по които медикаментът стимулира космения растеж. Minoxidil ускорява растежа на косата, повишава диаметъра на косъма, повлиява космения цикъл, скъсявайки телоген и удължавайки анаген фазите. Най-вероятно комплексното действие включва всички тези механизми. Наличните данни сочат, че minoxidil действа главно чрез повлияване на космения цикъл; може би и повишава диаметъра на косъма.

Проучвания с животни

Мори и Уно изследвали ефектите на топикалния minoxidil върху спонтанните космени цикли при плъхове. Не бил установен ефект върху продължителността на анаген фазата, но за сметка на това телоген фазата била скъсена: нейната продължителност по време на третия цикъл при нетретираните животни била 20 дни, а при третираните фоликулите навлезли във фаза анаген само след 1-2 телоген. Същото скъсяване на телоген фазата било наблюдавано и при четвъртия цикъл.

Ефектът на minoxidil е изследван задълбочено при макаци - бозайници, които развиват алопеция подобно на хората. Топикалният minoxidil предотвратил развитието на скалпово оплешивяване и стимулирал повторния растеж на коса в оплешивяващите индивиди. Хистологични изследвания установили, че minoxidil предизвиква повишаване на броя на фоликулите във фаза анаген и намаляване на тези във фаза телоген. Било установено и уголемяване на космения фоликул.

Проучвания при хора

Изключително малко се знае за ефектите на minoxidil върху растежа на косата при хората, като проучванията са ограничени главно до наблюдавания отговор на андрогенната алопеция към приложения топикален minoxidil. При мъжкия тип оплешивяване (мъжка андрогенна алопеция) се наблюдава постепенно намаляване на продължителността на анаген и удължаване на латентния период на космения фоликул (периодът между опадането на телоген космите и началото на следващия анаген). Космените фоликули се смаляват.

Клинични проучвания с топикален minoxidil при мъжко и женско оплешивяване сочат изключително бързо ускоряване на космения растеж, което става явно в рамките на 6-8 месеца след стартиране на терапията. Пикът най-често се достига на на седмици 12 - 16. Най-вероятно minoxidil повлиява фоликулите в латентния телоген и индуцира преминаването в анаген. Наблюдаваната хипертрихоза при орален прием може да засегне челото, както и крайниците. Удължените косми на тези места сочат, че minoxidil също удължава продължителността на анаген фазата у човек.

Хистологичните изследвания при човек са по-малко дефинитивни отколкото при макаците. Абел и колеги установили тенденция към повишаване на отнощението анаген/телоген след 12-месечна терапия с minoxidil при оплешивяващи мъже, но най-голямата промяна била повишение в средния космен диаметър. Тази промяна била най-явна на 4-я месец, като на 12-я месец било наблюдавано намаление на средния диаметър - най-вероятно поради преминаване в анаген на малокалибрени космени фоликули.

Миноксидил сулфат отваря калиеви канали

Minoxidil сулфат е един от редица химически несвързани медикаменти, които предизвикват отваряне на плазмомембранни АТФ-чувствителни калиеви канали. Релаксиращият ефект на minoxidil върху гладката мускулатура се дължи именно на този механизъм. К атф са разположени в редица тъкани и клетъчни видове - кардиомиоцити, панкреас, съдова галдка мускулатура, централна нервна система. Редица сведения от клинични наблюдения, животински проучвания и in vitro експерименти сочат, че стимулиращия ефект на minoxidil върху космения растеж е свързан по някакъв начин с К.атф отварящия ефект на препарата.

In vivo проучвания
Освен minoxidil, отварящите калиеви канали препарати diazoxide и pinacidil също предизвикват хипертрихоза у човека. Бъл и колеги изследвали ефекта на топикалния minoxidil и три други препарата, които отварят К.атф канали върху скалповия космен растеж при оплешивяващи макаци. Minoxidil, cromakalin и P-1075 (аналог на pinacidil) стимулирали космения растеж в рамките на 20-седмичен терапевтичен курс. Четвърти оупънър на калиевите канали - RP-49,356, не бил ефективен.

Независимо от механизма, по който minoxidil модулира космения растеж, би трябвало да има първичен ефект върху клетъчната функция. Космения фоликул е комплексна структура, състояща се от епителни, дермални, пигменти и имунни клетки, както и от перифоликуларна съдова и нервна мрежа. Регулацията на епителния растеж и диференциране и на космения цикъл се основава на описаните по-горе структури. Редица от тези клетки са използвани изолирано в проучвания с monoxidil, но досега опитите за локализаране на свързвания между minoxidil (и неговите метаболити) и някои от тези клетки са неуспешни. Проучвания в мишки сочат, че minoxidil и minoxidil сулфат са концентрирани в меланоцитите и пигментираните епителни клетки в супрапапиларния регион на фоликула. Най-вероятно това се дължи на неспецифични свързване към меланина.

Защо minoxidil е важен? Въпреки че ползите при андрогенна алопеция са доказани в редица клинична проучвания, се наблюдава тенденция към омаловажаване на препарата, който си остава единственото топикално медикаментозно лечение с доказана ефикасност, както и единственият препарат за косопад, одобрен при жени. Minoxidil повлиява космения цикъл, предизвиквайки преждевременно прекратяване на телоген и може би удължаване на анаген фазите. Изясняването на механизмите, по които minoxidil оказва своите ефекти, не само ще доведе до създаването на по-ефективно лечение на косопада, но и ще подобри знанията ни относно механизмите, контролиращи космения цикъл.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator