Начало
НачалоЗдравни новиниBoceprevir има невиждана досега ефективност срещу хепатит С
Boceprevir има невиждана досега ефективност срещу хепатит С 27 април 2009

Boceprevir - нов орален HCV орален инхибитор в процес на изследвания, в комбинация с пегилиран интерферон и рибавирин, значително увеличава честотата на продължителен вирусологичен отговор при пациенти с хроничен хепатит С генотип 1, сочи проучване, представено на 44-та Годишна среща на Европейската асоциация за чернодробни проучвания.

Установените резултати са от фаза 2 на проучването SPRINT-1, изследващо ефективността на boceprevir (800 mg 3 пъти дневно) в три терапевтични режима: 4 седмици peginterferon alfa-2b (1.5 μg/kg веднъж седмично) плюс ribavirin (800 до 1400 mg дневно според теглото) след което добавяне на boceprevir (800 mg 3 пъти дневно) в продължение на 24 или 44 седмици; boceprevir в комбинация с peginterferon alfa-2b плюс ribavirin в продължение на 28 или 48 седмици (тройно-комбинирана терапия); и peginterferon alfa-2b + ниски дози ribavirin (400 до 1000 mg/ден) и boceprevir в продължение на 48 седмици.

Главният краен резултат бил продължителният вирусологичен отговор, дефиниран като неоткриваем вирусен товар на седмица 24. Били включени 595 пациенти с хроничен хепатит С генотип 1. По принцип тези пациенти се поддават най-трудно на лечение, а този генотип е най-честият в световен мащаб.

В първия етап контролни пациенти били лекувани с пегилиран интерферон алфа-2b (1.5 μg/kg веднъж седмично) и рибавирин (800 до 1400 mg дневно според теглото) в продължение на 48 седмици. Във втория етап пациентите, приемащи boceprevir в комбинация с пегинтерферин алфа-2b и нискодозов рибавирин в продължение на 48 седмици били сравнени с контролни участници, приемащи boceprevir в комбинация с пегинтерферон и стандартни дози рибавирин в продължение на 48 седмици.

На седмица 28 56% от пациентите в peginterferon alfa-2b + ribavirin + по-късно добавяне на boceprevir групата постигнали продължителен вирусологичен отговор. На седмица 48 процентът бил вече 75%, което е двойно повече от 38-те процента от пациентите в контролната група. 75% са най-високата докладвана някога честота на излекуване сред пациенти с HCV генотип 1.

Целта на нискодозовия рибавирин била да се минимизира анемията - чест страничен ефект на рибавирина (и boceprevir). За жалост тази стратегия не била ефективна.

SPRINT-1 сочи че терапията с boceprevir може да бъде нагодена според нуждите на индивидуалния пациент и техният терапевтичен отговор. Ако вирусният товар се редуцира бързо и стане неоткриваем през първите 4 седмици при терапията с boceprevir (наблюдавано при 2/3 от пациентите) честотата на излекуване е между 82% и 94% на седмици 28 и 48, което означава, че при повечето пациенти продължителността на терапията с boceprevir може да е 28 седмици. Ако пациентът е бавен респондер поради ниска интерферонова чувствителност или по други причини и вирусът достигне неоткриваеми нива в рамките на 4 до 12 седмици терапия с boceprevir, то тогава продължителността на терапията от 48 седмици увеличава шанса за излекуване.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator