Начало
НачалоБременност и ражданеЖените, лекувани за рак, имат намален фертилитет
Жените, лекувани за рак, имат намален фертилитет 22 април 2009

Жените, лекувани за рак в детска възраст, имат около 20% намалена плодовитост в сравнение с техните сестри, сочат резултатите на проучването Childhood Cancer Survivor study (CCSS).

CCSS е финансирано от Националния раков институт на САЩ и включва над 20 000 пациенти, диагностицирани с рак между 1970 и 1986 г под 21-годишна възраст и с преживяемост над 5 години.

Анализът установил следните рискови фактори за намален фертилитет: радиационна експозиция на хипоталамус, хипофиза и яйчници, лечение с алкилиращи агенти, lomustine или cyclophosphamide.

Вероятността за успешна бременност е 39% по-малка при облъчване на хипоталамус/хипофиза с радиационни дози над 30 Gy. Облъчването на яйчници и маточни тръби с 5-10 Gy било свързано с 44% намалена вероятност за бременност, а дозите над 10 Gy - с 82% намалена вероятност за успешна бременност.

Употребата на алкилиращи агенти във високи дози била свързана с 28-35% намален фертилитет, а терапията с lomustine и cyclophosphamide - с 56- и 20-процентно намаление.

Тези данни биха могли да се използват за консултация на пациентите и техните родители преди започването на терапия и за идентифицирането на онези с от тях с най-висок риск от инфертилитет, които биха имали полза от асистирани репродуктивни техники, обобщават авторите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator