Начало
НачалоСексуално здравеКомбинираните орални контрацептиви - свързани с риск от системен лупус еритематозус
Комбинираните орални контрацептиви - свързани с риск от системен лупус еритематозус 17 април 2009

Употребата на комбинирани орални контрацептиви (КОК) е свързана с повишен риск от системен лупус еритематозус, сочат резултатите на популационно случай-контрола проучване, публикувано в Arthritis Care & Research.

За ендогенните хормонални фактори се смята, че играят важна роля в етиологията на системния лупус еритематозус (СЛЕ), пишат д-р Marie-Odile Bernier и колеги (McGill University, Монреал, Канада). Ролята на екзогенния естроген като тригер на СЛЕ е противоречива, затова канадските лекари анализирали 768 жени със СЛЕ и 7817 контролни лица без СЛЕ.

Било установено, че настоящата употреба на КОК е свързана с 54% повишение на риска от СЛЕ, като най-голям риск бил отчетен при жените, започнали отскоро да използват КОК - 2.52. При употребяващите в дългосрочен план КОК този риск бил по-нисък - 1.45. Настоящата експозиция на контрацептиви от първо и второ поколение била свързана с особено повишен риск - 1.65, като рискът бил още по-висок при повишаване на дозата на ethinyl estradiol (RR, 1.42, 1.63 и 2.92 при ≤30 µg, 31 – 49 µg и 50 µg, съотв.).

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator