Начало
НачалоНашето здравеУпотребата на марихуана - свързана с несеминомни тестикуларни тумори
Употребата на марихуана - свързана с несеминомни тестикуларни тумори 14 април 2009

Ново проучване сочи, че употребата на марихуана може да повиши риска от тестикуларни герминативноклетъчни тумори (TGCT), основно несеминомни типове. Според доклада, публикуван в Cancer марихуаната увеличава този риск с около 70%.

През последните 4-6 десетилетия бе установена възходяща тенденция на честотата на TGCT, но причината за това бе неясна, обясняват д-р Дейлинг и колеги от Fred Hutchinson Cancer Research Center, Сиатъл. Тъй като употребата на марихуана се повиши през посочения период и имайки предвид появилите се данни за негативното й влияние върху репродуктивната система, може да се предположи, че има етиологичен риск, обосновават се авторите.

Те изследвали употребата на марихуана при 369 мъже, диагностицирани с TGCT между януари 1999 и януари 2006 г. За сравнение били използвани 979 контролни участници на същата възраст.

Анализът установил 70% повишение на риска от TGCT при пушачите на марихуана. За несеминомни тумори употребата на лекия наркотик била свързана с цели 130% повишение на риска. Най-висок риск за TGCT се наблюдавал при лицата, започнали употреба преди 18-годишна възраст и при пушещите поне веднъж седмично.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator