Начало
НачалоЗдравни новиниРелапсът на МС обикновенно се локализира в първоначалното място
Релапсът на МС обикновенно се локализира в първоначалното място 13 април 2009

Мястото на първата поява на МС в нервната система обикновено е и мястото, където се появяват последващите релапси, се посочва в доклад, публикуван в Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Касае се за проучване, проведено от калифорнийски лекари. То включвало 195 пациенти с поне две клинични изостряния, които били проследени в рамките на една година от началото на заболяването.

Авторите установили, че ако първоначалното клинично демиелинизиращо събитие е в гръбначния мозък, то вероятността за релапс на същото място е повишена цели 3.79 пъти. При първоначално засягане на очния нерв, вероятността за релапс там била 6.18. Засягането на мозъчния ствол и малкия мозък също било предиктор за рецидивиране на МС на тези места, но връзката не достигнала статистически значима стойност. При първа и втора поява на демиелинизация в тези три локализации, то вероятността за трети релапс именно на същите места е много голяма, отчитат авторите.

В момента се провеждат генетични изследвания с цел идентифициране на полиморфизмите, които биха могли да оказват влияние на установената тенденция на рецидивиране на мултиплената склероза на специфични места в нервната система.

Ресурси - множествена и амиотрофична латерална склероза

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator