Начало
НачалоЗдравословно храненеЗахарните напитки и физическата активност са независимо свързани с инсулиновата резистентност
Захарните напитки и физическата активност са независимо свързани с инсулиновата резистентност

Приемът на подсладени със захар напитки и нивата на физическата активност са независимо свързани с инсулиновата резистентност при юноши, сочи анализ, публикуван в Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

"Два фактора от начина на живот са свързани с развитието на затлъстяване, инсулинова резистентност и метаболитен синдром - това са (1) високата консумация на подсладени със захар напитки и (2) ниските нива на физическа активност", пишат д-р Bremer и колеги от University of California Davis School of Medicine (Сакараменто).

Модификациите в хранителния режим и постоянните упражнения са двете най-често давани от педиатрите препоръки, особено при деца и юноши с висок риск или страдащи от изброените по-горе състояния. Експериментални проучвания подкрепят хипотезата, според която захарните напитки повишават енергийния прием и индуцират наддаване на телесна маса, тъй като нарушават чувството на ситост. Тези напитки повишават позитивния енергиен баланс, нарушавайки съотношението течни калории/изоенергетични солидни калории; водят до дисрегулация на енергийната хомеостаза.

Целта на този анализ била да се изследва връзката между инсулиновата резистентност, приема на захарни напитки и нивото на физическа активност. Била използвана представителна извадка от 6967 американски младежи на възраст между 12 и 19 години.

Повишената консумация на подсладени със захар напитки била независимо свързана с повишени HOMA-IR, систолично кръвно налягане, обиколка на талията и индекс на телесна маса, както и с намалени нива на HDL-холестерол. Високите нива на физическа активност от друга страна били свързани с намалени нива на HOMA-IR, LDL-холестерол, триглицериди и повишени такива на HDL-холестерола.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator