Начало
НачалоЗдравословно храненеЕнергийните напитки - потенциално опасни при пациенти със сърдечносъдово заболяване
Енергийните напитки - потенциално опасни при пациенти със сърдечносъдово заболяване

Консумацията на енергийни напитки повишава кръвното налягане и сърдечната честота, което означава, че първите трябва да бъдат избягвани от лица с хипертония или сърдечно заболяване, сочат резултатите на малко проспективно проучване.

Енергийните напитки, за които се рекламира, че повишават умствените способности и физическата издържливост, обикновено съдържат кофеин, таурин, захари, витамини и други хранителни добавки, обяснява д-р James S. Kalus (Henry Ford Hospital) в The Annals of Pharmacotherapy. Потенциалните хемодинамични и електрокардиографски ефекти на тези напитки никога не са изследвани досега.

С тази цел д-р Клаус и колеги изследвали 15 здрави доброволци на възраст между 20 и 39 години, на които била забранена консумацията на кофеин от други източници след 48-я час преди началото на изследването. Участниците консумирали 500 мл енергийна напитка в продължение на 30 минути дневно в продължение на 7 дни. На ден 1 и 7 били отчетени кръвно налягане, сърдечна честота и ЕКГ - преди и след консумация на напитките.

Наблюдавало се значително повишение на сърдечната честота спрямо базовата - със 7.8% на ден 1 и 11% - на ден 7. Съответните повишения на систоличното кръвно налягане били: 7.9% и 9.6%, на диастоличното - 7.0% и 7.8%. При ЕКГ параметрите не се наблюдавала значителна промяна.

Наблюдаваното повишение на кръвното налягане и сърдечната честота може да бъде опасно при лица със сърдечно заболяване, предупреждават авторите, особено при пациентите, с нарушен барорефлексен буфер в отговор на вазоактивни субстанции. Младите индивиди с недиагностицирано ранно сърдечносъдово заболяване също са подложени на риск.

Отбелязва се също, че консумацията на енергийни напитки теоретично може да бъде често пренебрегвана причина за променена фармакологична ефективност, дори хоспитализация и прием в спешно отделение.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator