Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесКофеинът облекчава мускулните болки след физически упражнения
Кофеинът облекчава мускулните болки след физически упражнения

Кофеинът успокоява мускулните болки след физически упражнения, сочи ново проучване. Според последното, кафето може да се окаже напитка на здравето.

Учени от Университета на Илинойс установили, че приемът кофеин е свързан с редукция на болката при млади мъже. Те изследвали 25 атлети в млада възраст. Някои от участниците приемали редовно кофеин, еквивалентен на 4 чаши кафе на ден, докато останалите не консумирали често кофеин-съдържащи продукти.

Доброволците били подложени на различни физически изпитания с цел тестване на максималната кислородна консумация. След това участниците провели две мониторирани високоинтензитетни половинчасови упражнения, като всяка сесия била на интервал от 1 седмица. През този период на участниците било указано да се въздържат от кофеин, алкохол и физически упражнения преди дните за тестове.

В едната от сесиите участниците били третирани с плацебо час преди високоинтензитетното упражнения, а в другата сесия - с кофеиново хапче, съдържащо количество кофеин, еквивалентно на 2.5 до 3 чаши кафе. След това участниците били запитвани на равни интервали относно степента на мускулната болка в квадрицепса, като в същото време били записвани данни за кислородната консумация, сърдечната честота и извършената работа.

Било установено статистически значимо намаление на квадрицепсната болка след приема на кофеин спрямо плацебо. Ефект се наблюдавал както при редовните консуматори на кофеин, така и при никога консумиралите.

Авторите обясняват, че предишни изследвания сочат, че кофеинът повлиява части от мозъка и гръбначния мозък, свързани с пренасянето и обработката на болковата информация. Именно това е причината за настоящото проучване.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator