Начало
НачалоЗдравословно храненеОмега-3-мастните киселини намаляват риска от напреднал рак на простатата
Омега-3-мастните киселини намаляват риска от напреднал рак на простатата

Резултатите от случай-контрола проучване, сочат, че високият прием на дълговерижни омега-3-мастни киселини предпазва от развитието на напреднал рак на простатата. Положителният ефект може да бъде повлиян от генетичен вариант на COX-2 - ключов ензим в метаболизма на тези киселини и възпалението.

Лекари от САЩ изследвали 466 мъже, диагностицирани с агресивен рак на простатата и 478 контроли на същата възраст и етнос. Бил анализиран хранителният режим на пациентите, като последните били генотипирани за 9 единични нуклеотидни полиморфизми в COX-2.

В онлайн изданието AACR journal Clinical Cancer Research американските лекари докладват за силно намаляване на риска от агресивен рак на простатата, свързано с повишения прием на омега-3-мастни киселини. При мъжете в четвъртината с най-висок прием на тези киселини бил отчетен 63% намален риск спрямо този при мъжете от четвъртината с най-нисък прием.

Протективният ефект на О3М-киселини бил още по-силен при мъжете, носещи единичния нуклеотиден полиморфизъм rs4647310 в COX-2, който е рисков фактор за рак на простата. С най-прости думи повишеният риск при носителите на този полиморфизъм може да бъде компенсиран чрез по-високия прием на омега-3-мастни киселини.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator