Начало
НачалоЗдравни новиниВалпроевата киселина е свързана с повишена честота на тромбоцитопения при възрастната популация
Валпроевата киселина е свързана с повишена честота на тромбоцитопения при възрастната популация 20 март 2009

Всеки 1 от 3 възрастни пациенти, получаващи дългосрочни грижи и валпроева киселина (VPA) развива тромбоцитопения, сочи ново проучване.

Касае се за ретроспективно проучване, което сочи, че 35% от пациентите в заведение за дългосрочни медицински грижи (повечето получаващи медикамента по психиатрични показания) са развили тромбоцитопения в рамките на 18-годишен период. Било установено, че тромбоцитопеничният ефект на VPA е силно свързан с продължителността на експозицията.

Одобрен през 1983 г от FDA за третиране на епилептични припадъци, валпроатът се използва и като стабилизатор на настроението при редица невропсихиатрични състояния, включително при възбуда, следствие на деменция.

Авторите отбелязват, че възрастното населени е може би уязвимо от тромбоцитопения, тъй като при тях често се прилагат антикоагуланти и антитромбоцитни препарати (най-вече поради сърдечни и цереброваскуларни показания). Освен това редица психотропни агенти са свързани с развитието на тромбоцитопения, вкл. холинестеразни инхибитори, които се използват широко при пациенти с деменция.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator