Начало
НачалоНашето здравеМахмурлукът продължава да е загадка
Махмурлукът продължава да е загадка 12 март 2009

Каква е причината за пробождащата и на моменти тъпа болка, често съчетана с гадене и виене на свят, която превръща сутринта след нощен пир в ад?
Малко се знае и за това какво става в психиката и тялото на човека, когато алкохолното буйство премине в опиянение, световъртеж и гадене. Както преди, така и сега съществуват само хипотези за неврохимичните процеси протичащи при махмурлука.


Учените са  доста затруднени да разграничат двете лица на алкохола, тъй като употребен в скромни количества, той влива живец и дава самоувереност. Според проведени клинични проучвания алкохолът даже намалява риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. От друга страна, обаче, поносимостта на отделните индивиди към определен вид алкохолна напитка съвсем не е еднаква. За сега съществуват поне три модела за обяснение на неприятните късни усложнения след среднощния гуляй.

Под влияние на алкохола от тромбоцитите се освобождава по-голямо количество от медиатора серотонин, който разширява кръвоносните съдове. От друга страна серотонина възбужда болковите рецепотри в съдовата стена. Но не при всеки поел алкохол се наблюдава реакция на разширяване на кръвоносните съдове. У някои се наблюдава обратния ефект.

Възможно обяснение на това, споделя Gabriele Gerber от Центъра по спешна токсикология в Мюнхен, са настъпилите под въздействие на алкохола промени в калциевата обмяна, но това  от своя страна зависи от вида на поетото алкохолно питие. Направените анализи на проведени клинични проучвания показват, че много хора са по-чувствителни към червеното вино, откокото към бялото. В тези случаи настъпилата болка е по-скоро следствие от колебанията на кръвното налягане.

Други „теоретици на махмурлука” сочат клетъчната отрова ацеталдехид като „главен виновник” за меланхолията в утрото на следващият ден. Ацеталдехдът е междинен продукт от обмяната на веществата, чието образуване се корени в ензимите, които не смогват достатъчно бързо да разградят повишеното количество алкохол в кръвта. Изказват се предположения, че това обстоятелство участва в оформянето на главоболието, гаденето и болките в стомаха.

„Направената глава” се дължи и на придружаващи пиенето обстоятелства – като например тютюнопушене и променен ритъм на бодрост-сън.

Gabriele Gerber не смята, че има нужда от спешни клинични проучвания.
„След няколко часа махмурлукът отзвучава и се знае, че се дължи на алкохол.”

Д-р Александър Алексиев

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator