Начало
НачалоСексуално здравеСтерилитетът при мъжете е свързан с повишен риск от рак на тестисите
Стерилитетът при мъжете е свързан с повишен риск от рак на тестисите 04 март 2009

Мъжете, страдащи от безплодие, имат повишен риск от развитие на тестикуларен рак, сочат резултатите на проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine.

Рискът от рак на тестисите като че ли е по-висок при мъжете, обръщащи се към специалист по повод стерилитетни проблеми, отколкото при мъжете от общото население, обясняват авторите. Те анализирали тази връзка сред кохорта мъже от САЩ.

Кохортата включвала 51 461 двойки, изследвани за стерилитет между 1967 и 1998 г. Мъжкият стерилитет бил определен чрез спермален анализ по критерии на СЗО. Били докладвани 34 случая на хистологично доказан рак на тестисите при мъже, диагностицирани със стерилитет. Мултимерен анализ установил, че мъжете със стерилитет имат почти тройно повишен риск от тестикуларен рак в сравнение с мъжете с нормална плодовитост.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator