Начало
НачалоСексуално здравеОралните контрацептиви повишават риска от рак на гърдата
Оралните контрацептиви повишават риска от рак на гърдата 24 февруари 2009

Употребата на орални контрацептиви е свързана с повишен риск от рак на гърдата, сочи статия, публикувана в American Journal of Epidemiology.

Досега всички докладвани проучвания, изследващи тази връзка, са базирани на изследвания преди 1990 г. Използвайки данни от Case-Control Surveillance Study, лекари от САЩ решили да проверят дали употребата на орални контрацептиви е свързана с повишен риск от рак на гърдата при жени, диагностицирани между 1993 и 2007 г., и дали връзката се повлиява от расата и статуса на хормоналните рецептори.

Проучването включвало 907 жени с рак на гърдата и 1711 контролни участници. Употребата на орални контрацептиви в продължение на 1 година или повече била свързана с 50% повишен риск от рак на гърдата.

Рискът бил по-висок при жени с по-продължителна контрацептивна употреба, най-вече в рамките на предходните 10 години, и принадлежащи към черната раса. Връзката между оралните контрацептиви и риска от рак на гърдата не се различавала в зависимост от хормон-рецепторния статус на тумора.

Имайки предвид широката употреба на орални контрацептиви, техните ефекти върху здравето трябва да бъдат широко изследвани, обобщават американските лекари, автори на проучването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator