Начало
НачалоЗдравни новиниИнхибиторът на sPLA2 varespladib дава впечатляващи резултати при коронарна болест
Инхибиторът на sPLA2 varespladib дава впечатляващи резултати при коронарна болест 19 февруари 2009

Инхибиторът на секреторната фосфолипаза А2 (sPLA2) varespladib (Anthera Pharmaceuticals) дава обещаващи резултати при пациенти с коронарна болест на сърцето. Най-интересен е фактът, че препаратът не е свързан с каквито и да било странични ефекти. Това сочат резултатите на проучване, публикувано наскоро. В момента препаратът се тества и за лечение на остър коронарен синдром.

Данните сочат, че препаратът в разработка представлява ефкетивен антиатеросклеротичен агент. Човешките фосфолипази са доста интересена цел за терапевтична инхибиция, обяснява д-р Marshall A Corson (University of Washington, Сиатъл). Varespladib, както и аналогичния препарат darapladib (GlaxoSmithKline), дават доста положителни резултати в провеждащите се проучвания. PLA2 инхибиторите намаляват биомаркерите на възпаление без почти никакви странични ефекти..."почти", тъй като вторият препарат darapladib бе свързан с повишаване на кръвното налягане.

sPLA2 представлява семейство, включващо 10 ензима, като 3 от тях са свързани с патогенезата на атеросклерозата - sPLA2-IIA, sPLA2-V и sPLA2-X. В настоящото проучване били измерени само нивата на sPLA2-IIA, тъй като се смята, че именно те се променят през острата фаза, докато sPLA2-V и sPLA2-X са концентрирани в съдовите стени и много трудно могат да бъдат измерени в кръвообращението.

По време на проучването се наблюдавал среден спад на sPLA2-IIA с 87% в varespladib групата и само 5-процентов спад в плацебо групата. Намаленията в концентрацията на ензима била дозозависима. Било отчетено и сериозно намаление на LDL-холестероловата концентрация с цели 8% и несигнификантен спад на C-реактивния протеин и левкотриен В4 при активната група.

Авторите предполагат, че ефектите на varespladib са синергични с тези на статините. Те базират своето предположение на наблюдаваните по-големи спадове на LDL-холестерола при пациентите, приемали новия агент заедно със статини. Изследователите са на мнение, че varespladib би позволил достигане на таргетни LDL нива при пациенти, които са нетолерантни към статини.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator