Начало
НачалоЗдравни новиниВитамин В12 помага при афтозен стоматит
Витамин В12 помага при афтозен стоматит 19 февруари 2009

Резултатите от малко проучване сочат, че витамин В12 е ефективен, безопасен и евтин начин за лечение на рекурентен афтозен стоматит (РАС).

Честотата на РАС в общото население достига до 25%, като към настоящия момент няма утвърдено оптимално лечение. През последните години се тестват различни терапевтични подходи: адхезивни пасти, антисептици, витамини, билки и дори стероиди. Въпреки че изброените по-горе подходи намаляват болката и броя на лезиите в дългосрочен план, много малко от тях имат някакъв положителен дългосрочен ефект.Причинителите на афтозния стоматит са неизяснени.

В публикуван преди време доклад д-р Волков и колеги от Ben-Gurion University of the Negev (Израел) докладва за отлични дългосрочни резултати, постигнати чрез лечение на афтозния стоматит с витамин В12. Целта на настоящото проучване е да се потвърди ефективността на витамина в рандомизиран, двойно-сляп и плацебо-контролиран маниер.

Проучването включвало 58 пациенти, рандомизирани на сублингвален витамин В12 (1000 мкг) или плацебо в продължение на 6 месеца. Терапията с витамин В12 довела до значително намаляване на болката, броя на язвите и продължителността на лезиите. Подобренията не били повлияни от първоначалните серумни нива на витамин В12.

По време на последния месец от лечението 74.1% от активната група нямали никакви афтозни язви, докато при плацебо групата процентът бил само 32.

Механизмите, по които витамин В12 оказва своите положителни ефекти върху афтозния стоматит, са загадка. Имайки предвид еднакво ефективната терапия, независимо от базовите нива на В12, може да се предположи, че витаминът притежава все още неустановени функции.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator