Начало
НачалоЕстетична медицинаАндрогенен косопад (андрогенна алопеция) - причини и насоки за лечение
Андрогенен косопад (андрогенна алопеция) - причини и насоки за лечение

Андрогенната алопеция (известна още под наименованията androgenetic alopecia и alopecia androgenetica) е често срещана форма на косопад както при мъжете, така и при жените. При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване предната част на скалпа обикновено не се засяга.


Фиг 1. Мъжки и женски тип оплешивяване

Тъй като косопадът е проблем, засягащ най-често мъжете, той най-вероятно се дължи на връзката тестостерон-дихидротестостерон (ДХТ). Мъжете с андрогенно оплешивяване обикновено имат нисък общ тестостерон, по-високи нива на несвързан/свободен тестостерон и по-високи нива на общи свободни андрогени, включително ДХТ.

Ензимът 5-алфа-редуктаза е отговорен за превръщането на свободния тестостерон в ДХТ. Гените, отговорни за синтезата на ензима, са известни. 5-алфа-редуктазата се среща предимно в скалпа и простатата. Нивата на този ензим са пряко свързани с количеството на ДХТ в скалпа. На пазара са налични медикаменти, които инхибират 5-алфа-редуктазата (напр. finasteride, който блокира предоминиращата тип 2 изоформа).

Секс-хормон-свързващият глобулин (SHBG), който е отговорен за свързването на тестостерона и намаляването на неговата бионаличност и превръщане в ДХТ, обикновено е по-нисък при лицата с високи нива на ДХТ. SHBG се регулира надолу от хормона инсулин. Повишените нива на инсулинов растежен фактор - 1 са свързани с ускорено оплешивяване в областта на темето.

Високите инсулинови нива изглежда са връзката между метаболитния синдром и оплешивяването. Ниските нива на SHBG при мъжете и небременните жени са свързани с глюкозен интолеранс и риск от развитие на диабет.

Начинът на живот също повлиява мъжкия тип косопад!
Въпреки че генетичните фактори играят основна роля в при този вид косопад, начинът на живот също оказва макар и малко влияние. За пример може да се посочи повишението на честотата на мъжкият и женски тип оплешивяване в Япония след Втората световна война, когато населението е започнало да предпочита високомазнинни диети и да води заседнал начин на живот. Андрогенната алопеция е изключително рядка в неиндустриализираните страни, където населението консумира традиционни ястия.

Всекидневните интензивни аеробни упражнения намаляват базовите инсулинови нива и базовия общ и свободен тестостерон, като намаляват ДХТ. Съществуват хипотези, че силовите тренировки биха имали негативен ефект върху косата, повишавайки тестостероновите нива. Изглежда тези схващания не са твърде валидни, тъй като проучване сочи намаляване на свободния тестостерон като резултат от силови тренировки.

Лечение.
Докато голяма част от хората с андрогенно оплешивяване се примиряват с това неприятно състояние, медицината разполага с терапевтични подходи, които могат да намалят и дори спрaт напълно косопада, а приложени рано - и да реверсират състоянието.

1. Minoxidil

Minoxidil бил първоначално предназначен за лечение на високо кръвно налягане. През 80-те години на миналия век бе установено, че агентът има интересен страничен ефект - а именно спиране на косопада и последващ растеж на коса. На европейския пазар е наличен 5% и 2% разтвор на minoxidil под търговската марка Regaine. 5%-концентрация е предназначена за мъже, а 2% - за жени.

Резултатите от проучвания сочат, че minoxidil е ефективен върху фронталните области на скалпа. След проведено 48-седмично проучване подобрения били наблюдавани във фронталните области при 51% от мъжете, третирани с 5%-я разтвор, при 42% от лекуваните с двупроцентната концентрация и при само 13% от участниците, третирани с плацебо. Умерен до усилен растеж на коса били наблюдавани във фронталните области на 19% от мъжете, използващи 5% концентрация, 10% от използващите 2% minoxidil и 3% от плацебо участници.

Начинът на действие на minoxidil върху космения растеж не установен. Най-вероятно той не се основава само на вазодилатиращите ефекти на препарата, тъй като за нито един друг вазодилататор не е установена ефективност в лечението на косопад.

Странични ефекти: първоначален косопад на по-тънките косъмчета, следствие на разширяване на фоликула; сърбеж по скалпа, пърхут.

2. Finasteride (Proscar, Propecia, Fincar, Finpecia, Finax, Finast, Finara, Finalo, Prosteride, Gefina, Appecia, Finasterid IVAX, Finasterid Alternova)

Finasteride е синтетичен антиандроген, който инхибира тип 2 изоформата на ензима 5-алфа-редуктаза. Това е ензимът, който превръща тестостерона в дихидротестостерон. Препаратът се използва за лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата в ниски дози и рак на простатата - във висока. Finasteride е регистриран в много страни за лечение на андрогенна алопеция. Оригиналният продукт носи името Propecia (Merck & Co.)

В 5-годишно проучване, включващо мъже с лек до умерен косопад, при 48% от третираните с Propecia (finasteride 1mg) се наблюдавал растеж на коса, а при 42% спиране на косопада. Propecia е ефективна само по време на приема. След спирането на терапия порасналата коса отпада в рамките на 6-12 месеца след спиране на терапията. Подобно на minoxidil, Propecia е ефективна в областта на короната и космената линия.

Изследвания сочат, че Propecia не ефективна при женски тип косопад.

Странични ефекти: еректилна дисфункция, по-рядко гинекомастия.

Друг подобен агент е Dutasteride (търговски имена: Avodart, Avidart, Avolve, Duagen, Dutas, Dutagen, Duprost)

3. Nizoral-шампоан

Nizoral е търговското наименование на агента ketoconazole - противогъбичен препарат. Проучване с мишки сочи, че ketoconazole може би има и стимулиращ ефект върху космения растеж. Резултатите от проучване (1998 г.) сочат, че Nizoral 2% има еднаква на minoxidil 2% ефективност при лечението на косопад при мъже с андрогенна алопеция. И двата агента довели до увеличаване на дебелината на косъма и броя на космените фоликули във фаза анаген.

Съществуват две хипотези. Според първата Nizoral може би има слаб анти-ДХТ eфект. Известно е, че ketoconazole, приет орално, инхибира свързването на андрогените към техните рецептори в тялото. Най-вероятно агентът блокира и свързването на ДХТ с космените фоликули на склапа

Според втората хипотеза, антикосопадните свойства на шампоана може би се дължат на намаляването на себума. Себумът е мастна субстанция, която се натрупва около космените фоликули. Възможно е премахването на себума да води до "отпушване" на фоликула и последващо подобряване на кръвоснабдяването и храненето му.

Съвсем възможно е ефектите на Nizoral върху алопецията да се дължат и на двата механизма.

Препоръчва се третиране с шампоана през 2-3 дни, като пяната трябва да се остави да действа поне 3-5 минути.

Най-чест страничен ефект - изсъхване и сърбеж на скалпа.

4. Dercos

Dercos e иновационен продукт на известните лаборатории на Vichy. Препаратът е достъпен под формата на ампули и шампоан. Dercos съдържа съставката aminexil, за която от Vichy твърдят, че спира и реверсира косопада. Техните учени установили, че независимо на каква причина се дължи косопадът, той винаги е съпроводен от перифоликуларна фиброза.

Перифоликуларната фиброза е състояние, което е свързано с повишена ригидност на колагена около космения корен. Колагенът пристяга и изтласква корена към повърхността, предизвиквайки преждевременно отпадане на косъма. Клинични проучвания на Vichy сочат, че Dercos намалява перифоликуларната фиброза.

5. Топикален кофеин.

Германско проучване сочи, че третирането на косата с кофеинови продукти може да предотврати андрогенната алопеция. Най-добър ефект бил наблюдаван ефект при мъжете, чиито космени фоликули били най-чувствителни към тестостерон.

6. Присаждане на коса

Присаждането на коса е хирургична процедура, която включва преместването на кожа, съдържаща космени фоликули от една част на тялото в друга. Най-често се използва при андрогенна алопеция, където присадки, съдържащи генетично резистентни на оплешивяване фоликули, се трансплантират в скалпа.

Процедурата
На първоначалната консултация хирургът анализира скалпа на пациента, следва дискусия относно предпочитанията и очакванията. Лекарят може да посъветва за най-добрия подход - напр. единична или няколко сесии, да обясни за резултатите, които могат да бъдат очаквани.

Няколко дни преди операцията на пациентът спира прием на всякакви медикаменти и алкохол, които могат да доведат до интраоперативно кървене и лошо присаждане. Преоперативно обикновено се предписват антибиотици с цел превенция на възможни инфекции.

През първите 10 дни след процедурата почти всички трансплантирани косми опадат поради травмиране следствие на релокализацията (шокова загуба). 2-3 месеца по-късно започва растеж на нормална коса.

В зависимост от нуждите на пациента една сесия варира като цена от 6000$ до 15 000$.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator