Начало
НачалоНашето здравеАлкохолът: за и против
Алкохолът: за и против 16 януари 2009

След всяка нова статия, която прочитате за ползата от алкохола, следва друга, която ви предупреждава за опасностите. Тези противоречиви информации объркват и дразнят.

За жалост изследователите не могат да решат дали ползата от алкохола превишава рисковете. Лесни отговори няма, защото много фактори влияят върху резултатите. Състоянието на здравето ви в момента, историята на болестите, възрастта, пола, теглото - всичко има значение.

И така, да се откажете или да продължите да се наслаждавате на вечеря с чаша вино? Ето мнението на специалистите от авторитетната клиника Мaйо:

Плюсове
За сърцето. Изследванията показват, че умерената консумация на алкохол - едно питие дневно за жените и две за мъжете - намалява риска от сърдечни кризи при хората на средна възраст с 30 до 50%. Освен това понижава опасността от коронарна болест. Ако сте имали сърдечен удар, алкохолът също може да изиграе положителна роля за предотвратяването на следващ. Установено е също, че намалява вероятността да умрете от сърдечен удар. Алкохолът повишава нивото на “добрия” холестерол, което намалява риска от атеросклероза.

За мозъка. Ако кръвното ви налягане е нормално, алкохолът може да ви предпази от инсулт (блокиране на артерия, която снабдява мозъка с кръв). Може да помогне за предотвратяване на кръвните съсиреци и да намали уврежданията на кръвоносните съдове, причинени от мастните отлагания.

Други ползи. Малките количества алкохол намаляват опасността от блокиране на артериите на краката (периферна артериална болест), също така и от сенилност и Алцхаймер.

Няма единодушие по въпроса кое е по-добро - вино, бира или концентрат. Някои изследвания заключават, че виното е по-добро, защото съдържа полезни съставки като ресвератрол, но други са документирали същите ползи и в останалите видове алкохол.

Минуси
Когато вземате предвид потенциалните ползи от алкохола, не забравяйте и опасностите. Изследванията дават конфликтни информации, а освен това много от тях са само предварителни. Злоупотребата с алкохол може да доведе до нещастни случаи, емоционални проблеми и алкохолизъм.

Дори в малки количества, алкохолът може да окаже отрицателни ефекти върху здравето ви. Може да:
• забави мисловната дейност, да понижи вниманието, да влоши координацията и забави реакциите;
• да причини главоболие;
• да повиши кръвното;
• да предизвика стомашни киселини.

Прекомерното пиене увеличава риска от инциденти и падания, а с течение на времето уврежда черния дроб, сърцето, бъбреците, белите дробове; увеличава опасността от инсулт, остеопороза, високо кръвно и затлъстяване.

Американският раков съюз съобщава, че големите количества алкохол увеличават риска от рак на устата, ларинкса, хранопровода, черния дроб и гърдата.

Освен това алкохолът взаимодейства с много от лекарствата (със или без рецепта). Може да отслаби ефекта на някои бета-блокери и е опасен в комбинация с транквиланти, сънотворни, антихистамини и болкоуспокояващи. Ако комбинирате алкохол с аспирин, увеличавате опасността от стомашно кървене, а алкохол плюс ацетаминофен повишава риска от чернодробно увреждане.

Някои хора въобще не трябва да пият поради здравни проблеми: високо кръвно, нарушен сърдечен ритъм (аритмия или атриална фибрилация), чернодробни болести, язва, остър киселинен рефлукс, сънна апнея.
Бременните, кърмачките и жените, които искат да забременеят, не е препоръчително да пият. Също и хората, в чието семейство има случаи на алкохолизъм.

Всичко с мярка
Най-добре е - ако въобще пиете - да е умерено. Това означава едно питие дневно за жените и две за мъжете. По едно питие се разбира 340 мл бира, 143 мл вино или 43 мл концентрат.

Поради възрастови промени старите хора по-бавно преработват алкохола. С по-малко количество се напиват, а ефектът е продължителен.
Ако по принцип не пиете, никой лекар няма да ви посъветва да започнете. Но ако пиете и сте здрави, няма причина да се отказвате, стига да го правите отговорно и с мярка.

А ето и отговора на известното списание "Привеншън" на въпроса що е то умерено пиене и каква е ползата от него.
Ако вече не знаете на кого да вярвате по въпроса за ползата и вредата от алкохола, тези редове са тъкмо за вас. С помощта на известния американски учен и интегративен медик (почитател на конвенционалната и на природната медицина) д-р Ендрю Уейл ще се постараем да сложим ред в хаоса от сензационни съобщения, често напълно противоположни в своите препоръки към читателите.

Пиещите по 1-2 питиета дневно
Непристрастените към алкохола мъже (до 2 питиета дневно) и жени (по 1 на ден) вероятно постъпват разумно, защото този ритъм на пиене предпазва сърцето от внезапни атаки, мозъка - от инсулти. Казано по друг начин, тези хора са по-защитени от такива тежки заболявания в сравнение с пълните въздържатели и алкохолиците. Това се обяснява с факта, че малките количества алкохол повишават нивото на добрия холестерол в кръвта и по такъв начин спомагат за избягване на опасни кръвни съсиреци в артериите.

Хората над 55-годишна възраст, които не прекаляват с алкохола, имат и повече шансове да се предпазят от старческо оглупяване (деменция). По малко червено вино всеки ден предпазва от рак на панкреаса, както показаха резултатите от едно научно изследване, публикувани неотдавна в сп. Интернешънъл Джърнъл ъв Кенсър.

Някои хора обаче трябва добре да си помислят, преди да посегнат към чашката. Едни от тях са жените, наследствено или по друг начин обременени с рак на гърдата. За тях въобще не е препоръчително да употребяват алкохол. Учените наблюдават следната зависимост: колкото повече алкохол приемате, толкова повече расте опасността от поява на болестта. В рисковата група попадат и децата на родители алкохолици, без да е сигурно, че и те неизбежно ще се пристрастят към алкохола. Все пак такива деца като пораснат трябва добре да внимават с “питейните” си навици.

Интересно, че децата на родители пълни въздържатели стават алкохолици по-често от средното. Това кара учените да смятат, че родителят, който употребява алкохол с мярка, е най добрият пример за подражание на подрастващите.

Не е излишно да припомним, че бебетата на майки, които са били дори умерени в употребата на алкохол, имат често проблеми от умствен, физически и поведенчески характер. Няма никакво съмнение, че алкохолът и бременността са напълно несъвместими!

"Здравословният" начин на пиене
Тук не става въпрос за пълен отказ от алкохола, но не би било разумно да не минава ден без алкохол. На 2-3 дни е полезно да планирате и по един безалкохолен ден. Не е излишно и да хапнете нещо предпазващо стомаха и червата от алкохола, който предстои да изпиете. Не забравяйте и черния си дроб! Той ще трябва да се справи с токсините от алкохола - да ги разгради и изведе извън организма. Можете чудесно да му помогнете (особено ако някой път без да искате увеличите броя на чашките) с традиционната билка за увреден черен дроб - белия трън (Silybum marianum).

Множество научни изследвания са доказали, че силимаринът - смес от активни съставки, съдържащи се в семето на белия трън - не само че предпазва черния дроб, но и на практика възстановява увредените тъкани на този жизненоважен човешки орган. За предпазване от вредното въздействие на алкохола се препоръчва приемането всеки ден на някакъв билков продукт от бял трън. За предпочитане е такъв, който съдържа между 200 и 400 мг силимарин в една доза. Да се взима и витамин В-комплекс или някакъв качествен мултивитамин, защото алкохолът унищожава съдържащия се в организма тиамин (витамин В1) и по този начин се превръща в опасна отрова за нервната система.

Как да се възползваме от лечебните свойства на алкохола
Ако това заглавие не ви звучи само по себе си еретично, по-нататък ще прочетете още много редове все в същата посока - извличане на терапевтична полза от алкохолни напитки, на които обикновено гледаме като на пътя, водещ направо към ада на хроничните заболявания с предизвестен печален край за пациента. И наистина, не случайно французите пеят толкова песни за червеното вино, което напоследък се оказа, че съдържа доста антиоксиданти. И не е само червеното вино... Бирата например съдържа минерали, които укрепват костите, а прочутата марка "Гинес" е в състояние да се справи и с най-упоритата липса на апетит.

Учените са забелязали, че хората, които си позволяват малки количества качествен алкохол, са по-малко стресирани, по-добре издържат сърдечните атаки, притежават по-добро общо здравословно състояние, по-рядко настиват и по-често са напълно с ума си в дълбоки старини в сравнение с пълните въздържатели. Но нека още сега направим важната уговорка, че под умерено пиене трябва да се разбира не повече от 3 питиета дневно за мъжете и две за жените. А с термина “питие” означаваме 50 мл концентрат, чаша вино или една бира. Освен това трябва да знаете, че черният дроб на жената е по-неприспособен да се справя с интоксикациите, предизвикани от препиването. Също така, след като прехвърлят 30-те години, мъжете започват по-малко да “носят” на пиене, което се дължи на понижената концентрация и намалена активност на ензимите, които отговарят за разграждането на погълнатия алкохол. По-дребните и слаби хора също понасят по-малки количества пиене от големите и дебелите. Но това са неща, които се отнасят до препиването, а то - както видяхме - въобще не може да бъде тема на една статия, насочена към ползата от алкохола. И така, нека видим какви терапевтични свойства се крият в най-често използваните спиртни напитки.

• Червено вино. Френските учени са установили, че мъжете, които консумират умерено тази напитка намаляват с 30 на сто риска от смърт по каквито и да е причини в сравнение с алкохолиците и с въздържателите. Предполага се, че това се дължи на богатото съдържание на антиоксиданти в червеното вино, които разреждат кръвта и намаляват вредата от действието на свободните радикали — основни причинители на редица тежки хронични заболявания.

• Бира. Австралийски учени са установили, че тази напитка чувствително намалява риска от коронарни болести и инсулт поради тромбоза. В подкрепа на това откритие американски учени доказаха, че бирата намалява склерозирането на кръвоносните съдове с 60 на сто, вероятно благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Английски изследователи пък добавиха, че сравнително високото съдържание на силиций и това на бор в пенливата течност укрепва костната система и предпазва от остеопороза.

• Бяло вино. Макар че не е така богато на антиоксиданти като червеното, бялото вино също може да бъде полезно. Съдържащите се в него тирозол и кафейна киселина облекчават донякъде болката при ревматоиден артрит, сочат последните изследвания на италиански учени.

• Тъмната бира "Гинес". Тази характерна с вкуса и градусите си ирландска напитка е толкова добър източник на желязо, че понякога се препоръчва на страдащите от недостиг на този минерал бременни жени, кръводарители и възстановяващи се от операция пациенти. Според канадски учени тъмната бира предпазва артериите от втвърдяване и очите от пердета. Според американски учени пък флавоноидите, които придават характерния цвят на тъмната бира, могат да ни предпазват от формиране на опасни кръвни съсиреци. Напоследък се появиха и съобщения, че бирата "Гинес" действа като афродизиак.

• Уиски. Стара английска рецепта против безсъние включва чай с малко уиски, а ако се добави и мед с лимон, напитката помага и срещу болно гърло. Уискито съдържа антиоксиданти, постъпили в него от дъбовите бъчви, в които е отлежавало. Благодарение на тях напитката намалява риска от сърдечносъдови болести. Освен това тя не предизвиква алергии.

• Джин. Заедно с уискито и водката джинът също не е алерген - в него не се съдържат хистамини, нито изкуствени оцветители, срещани често в други напитки. Джинът обикновено придобива характерният си вкус с помощта на екстракт от плодовете на хвойната, а те се използват в народната медицина като лекарство за чернодробни и бъбречни заболявания. Затова джинът е по-силно действащо диуретично средство от останалите видове алкохолни напитки. Това е добре дошло за жените, които са склонни да задържат течности в организма си около периода на менструацията.

• Водка. Водката практически не съдържа никакви химични добавки за промяна на цвета или вкуса, поради което по-рядко води до махмурлук. Качествената водка е прецизно дестилирана и не действа като алерген, което я прави подходяща съставка при някои насочени към унищожаване на инфекция от кандида диети.

Алтернативната медицина срещу махмурлука
Симптомите на махмурлука са толкова познати, така детайлно описани в литературата и толкова често пресъздавани майсторски на малкия и големия екран, че просто ще си спестим тяхното припомняне. Но ако на “другата” сутрин не сте в състояние да повдигнете глава от възглавницата, а същата тази глава се пръска от болки, не си мислете, че нищо не може да се направи, за да се почувствате отново човек. Ето какви съвети дават специалистите.

Надигнете се от леглото, каквото и да ви струва това и изпийте поне една голяма (първа) чаша вода. Независимо че сте се наливали с алкохол цяла нощ, той действа всъщност обезводняващо, откъдето са и тези непоносими болки в главата. Не се лъжете обаче да пиете кафе или кофеинови напитки. Отначало ще ви подейства ободряващо, но кофеинът също обезводнява организма и само ще засили неблагоприятния ефект от погълнатия алкохол.

Докато се чудите откъде и как да започнете деня, можете да сложите чайника на печката. Освен че организмът ви изпитва остра нужда от течности, стомахът ви се е превърнал в истински резервоар на киселини. Затова, ако се погледнете в огледалото, ще видите, колко сте пребледнели. Стомашните киселини най-добре могат да бъдат неутрализирани с помощта на чаша билков чай от глухарче или от копър, а същевременно ще доставите допълнителни течности на “зажаднелия” си организъм. Друго натурално питие за съвземане след тежка алкохолна нощ е сместа от лимонов сок, мед и малко джинджифил в чаша топла вода. Медът, както е известно, помага на тялото да се справи с обмяната на алкохола.

Нетърпимата болка в главата обаче вероятно все още ви измъчва и първото нещо, за което се сещате, сигурно са обезболяващите таблетки. Но колкото и невероятно да ви звучи, с тях нещата могат само да се влошат! Тези медикаменти повишават стомашната киселинност и сами разбирате какво означава това за претоварения ви стомах. Вместо хапче, капнете няколко капки есенциално лавандулово масло на пръстите си и го втрийте бавно и старателно в слепоочията си.

Както сами се досещате, черният ви дроб е най-натоварен в борбата за елиминиране на приетите с алкохола токсини. За да му помогнете, вземете малко тинктура от бял трън (Silybum marianum), която се продава в билковите аптеки. Така ще укрепите черния си дроб и ще го предпазите от вредното влияние на алкохолните отрови, попаднали в него в прекалено големи количества. Взимайте по една чаена лъжичка на всеки три-четири часа.

Следващият проблем, за който трябва да помислите (щом като не сте мислили предишната вечер), е недостигът на витамини от групата на т.нар. В-комплекс, които са били най-силно засегнати и направо унищожени от алкохола. А те са едно от естествените предпазни средства на черния дроб срещу токсини, в това число и от алкохол. Така че бързо взимайте шишенцето с витамините - В-комплекс плюс антиоксидантите витамин С, А и Е, защото покрай алкохола и цигарения дим (на кое ли тържество не се пуши) в организма ви са проникнали доволно големи количества свободни радикали.

Храната вероятно е последното нещо, за което си мислите на “другата” сутрин, въртейки се из къщи с непоносимо главоболие и свит на топка стомах. Но има храни, които помагат за “оправянето” на стомаха, и на първо място сред тях е овесената каша, подправена с малко мед и накълцани банани. Овесът стабилизира нивото на кръвната захар, успокоява раздразнения от киселините стомах и абсорбира част от токсините, а бананите осигуряват постоянен приток на енергия и компенсират загубените поради алкохола количества калий.

Най-накрая идва времето и на ободряващия душ. Разтъркайте тялото си с кесе или гъба по посока от периферията към сърцето, за да стимулирате кръвообращението - така ще ускорите елиминирането на токсините. След това се пъхнете под душа за достатъчно дълго време, за да се почувствате освежени. Сапун или шампоан, съдържащ есенциално масло от цитрусови плодове, ще засили ободряващия ефект от къпането и ще повиши настроението ви. При необходимост можете да капнете няколко капки есенциално масло от грейпфрут, лимон или портокал в изпарителя, за да наситите и въздуха наоколо с ободряващи пари.

Ако междувременно ви е дошъл апетит за “нещо по така”, не се нахвърляйте на мазни, тлъсти, пържени или готови храни. Вместо това изберете натуралното кисело мляко, пресните плодове и зеленчуци. Освен че възстановява нарушеното бактериално равновесие в храносмилателната ви система, натуралното кисело мляко съдържа и ензими, които помагат да се отървете от лошия дъх, характерен за пияниците на “другата” сутрин. Прясната целина пък балансира повишената киселинност на стомаха. Специалистите препоръчват през този ден да хапвате по-често, но по-леки, натурални, неподправени и необработени топлинно храни като корнфлейкс, мюсли, кисело мляко и различни пресни плодове и зеленчуци.

Не се лъжете да посягате към сутрешната бира “за изтрезняване”, за да не съжалявате и по-късно всичко (което сте чувствали сутринта) да започне отначало. Вместо това наблягайте на билковите чайове, водата, плодовите и зеленчукови натурални сокове. Така не само ще си набавите липсващите на организма ви течности, но и достатъчни количества антиоксиданти, които да се справят с вредата, нанесена от алкохола.

При такъв дневен режим до вечерта би трябвало вече да се чувствате “човек”. За да избегнете безсънието след махмурлука, вземете гореща вана преди лягане, като смесите във водата по две капки есенциално масло от лютива мента и лавандула против остатъчното главоболие и две - от джинджифил, за загряване. Лягайки си вече, изпийте последната чаша топла вода, смесена с малко лимон, мед и джинджифил. Така на другата сутрин ще се чувствате бодри и отпочинали.



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator