Начало
НачалоНашето здравеНе откриха връзка между рака на очите и употребата на GSM-и
Не откриха връзка между рака на очите и употребата на GSM-и 13 януари 2009

Няма връзка между увеалния меланом, рядка форма на очен тумор, и употребата на клетъчни телефони, твърдят германски учени. Интересното в случая е, че точно същата група преди време докладва повишен риск.

Настоящите резултати идват след провеждането на значително по-обширно проучване, използвало много по-точни измервания, затова първите би трябвало да са по-точни от предишните, обясняват авторите. Те определят проучването като успокояващо, тъй като не бил наблюдаван повишен риск от рак на увеята дори и след експозиция с продължителност 10 години.

Проучването включвало 459 случая на редкия тумор. Случаите били сравнени с 1194 контролни участници, 827 от които били от общата популация, 180 - пациенти от офталмологични клиники и 187 - роднини на пациенти с увеален рак. Не била наблюдавана връзка между интензивната употреба на мобилни телефони и заболеваемостта от този вид рак.

Предишното проучване от същата група установи повишен риск. То бе публикувано преди няколко години в Epidemiology (2001;12:7-12) и включвало само 118 случая.

Авторите обясняват, че окото е изложено на нейонизиращата радиация от GSM-ите в значително по-висока степен отколкото мозъкът, най-вече заради своето разположение. Оттук била направена хипотезата, че един от най-рисковите органи всъщност е окото. Въпросът за влиянието на мобилните телефони върху здравето остава отворен, защото не се знае какви са последствията след 20 или 30-годишна експозиция.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator