Начало
НачалоБременност и ражданеПреждевременното раждане е свързано с повишен риск от психиатрични заболявания
Преждевременното раждане е свързано с повишен риск от психиатрични заболявания 09 януари 2009

Преждевременното раждане повишава риска от психиатрични нарушения в юношеска и млада възраст, изискващи хоспитализация, сочат резултатите на шведско национално кохортно проучване, публикувано в Pediatrics.

Все по-голям брой от преждевременно родените деца оцеляват до зряла възраст. Предишни проучвания установиха повишена честота на неврологични и умствени нарушения сред тези деца. Целта на настоящото проучване била да се анализира ефектът на преждевременното раждане върху психиатричната заболеваемост, обясняват шведските лекари.

Те проследили 545 628 лица, родени между 1973 и 1979 г. Те били проследени между 1987 и 2002 г. Била установена правопропорционална зависимост между степента на преждевременното раждане и хоспитализациите по повод психиатрично нарушения или злоупотреба с алкохол/наркотични вещества. Хоспитализация по повод психиатрично нарушение претърпели 5.3% от децата, родени между 24 и 28 гестационна седмица, и 3.5% от родените между 29 и 32 гестационна седмица.

След отчитане на социоикономически фактори, било установено, че рискът от психиатрични заболявания при децата, родени между 24 и 32 г. седмица е 68% по-висок отколкото при тези, родени около термина. Рискът бил с 21% по висок при децата, родени между 33 и 26 гест. седмица, и с 8% при родените през 37 и 38 гестационна седмица. Изследванията показват, че преждевременното раждане допринася за около 85% от риска за психиатрични нарушения. При домакинствата с нисък социоиномически статус ефектът бил още по-голям.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator