Начало
НачалоБременност и ражданеКофеинът повлиява негативно сърдечната функция на плода?
Кофеинът повлиява негативно сърдечната функция на плода? 05 януари 2009

Ново проучване с мишки сочи, че приемът на кофеин по време на бременност повлиява негативно развитието на сърцето на плода и води до намален сърдечен дебит след раждането. Мишките били третирани с количество кофеин, равняващо се на на 2 чаши кафе на ден.

Най-важното от това проучване е, че кофеинът може би има негативни ефекти върху сърцето на плода не само по време на зародишното развитие, но и в дългосрочен план. Авторите предупреждават, че резултатите в миши модели може да не се окажат валидни при хората. Но имайки предвид установената вече връзка между кофеина и повишения риск от неуспешна бременност и рестрикции в растежа на плода, настоящото проучване дава още една причина напитките, съдържащи кофеин, да бъдат ограничени максимално по време на бременността.

Кофеинът и неговите метаболити преминават лесно през плацентата, като концентрациите в ембриона са близки с тези в кръвта на майката. Кофеинът нормално се метаболизира бързо чрез деметилиране. Фетусът обаче не може да деметилира кофеина, така докато за майката експозицията е незначителна, то за плода тя е сериозна.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator