Начало
НачалоНашето здравеРедовното ходене на зъболекар помага срещу атеросклероза
Редовното ходене на зъболекар помага срещу атеросклероза 18 декември 2008

За пръв път лекари установиха, че лечението на леките и средни по тежест заболявания на венците в здрави доброволци подобрява ендотелната дисфункция и значително намалява дебелината на каротидната интима-медия, измерена чрез ехо Доплер.

Новото при това проучване е, че то представлява физично доказателство, че атеросклеротичните лезии могат да бъдат намалени чрез извършването на нещо толкова лесно и просто - а именно грижата за венците. Авторите на проучването са изненадани от резултатите.

Резултатите потвърждават хипотезата, че периодонтитът води до системно възпаление и допринася за развитието на ранна атеросклероза. Но тъй като проучването е пилотно и включва само 35 участници, не могат да бъдат направени каквито и да е окончателни заключения.

Авторът на проучването д-р Mario Clerici (University of Milan, Италия) обяснява за връзката установена от предишни проучвания между денталното здраве и генезата на атеросклерозата; по-конкретно бактерият Porphyromonas gingivalis бе свързан с развитието на атеросклеротични плаки.

По-ранни изследвания сочат, че подобряването на денталното здраве води до понижаване на маркери като лимфоцити, моноцити и C-реактивен протеин. Но досега нямаше демонстрация на резултати чрез ехо Доплер. В края на настоящото проучване каротидната дебелина на интима-медията била значително намаляла. Първите разлики спрямо базовите се наблюдавали още на 6-я месец след лечението и персистирали през целия период на проучването. Промените били доказани в различни места по каротидната ос. Лечението се състояло от премахване на зъбния камък и почистване на венците.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator