Начало
НачалоБременност и ражданеБезплодие и асистирана репродукция
Безплодие и асистирана репродукция 19 декември 2008

 От съвременна гледна точка безплодието представлява невъзможността една двойка да създаде поколение. За безплодни двойки се приемат водещите нормален полов живот без да използват предпазни средства, когато не настъпва бременност в продължение на една година, ако са под 35 години или за период от 6 месеца, ако партньорите са над 38г.

Според официалната статистика в България броя на бездетните двойки е около 270 000. Много е вероятно този брой да се повишава в близко бъдеще поради факта, че много жени отлагат появата на дете за по-късна възраст, когато плодовитостта намалява.

БЕЗПЛОДИЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ЕДИН ОТ НАЙ-СИЛНИТЕ СТРЕСОВИ ФАКТОРИ В ЖИВОТА, СРАВНИМ С РАЗВОДА И БОЛЕСТИ КАТО РАК И СПИН.

Честите отсъствия от работното място за търсене на лекарска помощ и лечение в болнично заведение, разходите за лечение, натрупващото се напрежение и обвиненията помежду си, семейните конфликти и изневери и най-важното неподкрепата на обществото и управляващите са сериозен проблем.

Безплодието в семейството може да бъде предизвикано от различни нарушения в репродуктивната система на жената, липса или намалена оплодителна способност на мъжа, причини от страна на двамата партньори , на психогенна или имунологична основа.

Понякога липсата на деца, свързана с безплодие се прехвърля изцяло вината на жената, което е безотговорно и погрешно. Неправилното отношение се корени в смесването на две различни понятия – полова потентност и оплодителна способност на мъжа. Това са две различни функции. Мъжът може да е потентен, но да няма оплодителната способност на спермата му, затова е необходимо изследване и лечение и на двамата партньори в кабинетите по стерилитет. В България има 14 такива кабинети.

Лечението на безплодието се провежда от тясно специализирани специалисти от областта на стерилитета и асистираните репродуктивни технологии след точно определяне на причината за безплодието. Колкото по-рано двойката потърси специализирана медицинска помощ, толкова шансовете й за бременност са по-добри. Важно е да се знае,че всяко семейство след 1 година безуспешни опити за забременяване, е необходимо да потърси помощ от специалист по стерилитета .

Един от методите на асистираната репродукция за борба с безплодието това е in vitro. Методът ин витро представлява оплождане извън организма. Изискват се апаратура, познания в областта на репродукцията, прецизно изследване на партньорите, скъпоструващи консумативи и медикаменти. Това е последната и единствена надежда на стерилните двойки.  Около 50% от стерилитета се лекува чрез метода ин витро.

В България един опит ин витро струва около 5000лв., като успеваемостта е около 30% на опит. Следователно на една двойка за постигането на желания резултат (забременяване) са необходими най-малко три опита. При постигане на бременност вероятността от аборт е много по-голяма отколкото при нормално протичаща бременност.

За съжаление досега държавата е почти безучастна. Програмата на НЗОК , която включва еднократна финансова помощ за 1 година на 1000 двойки със сума от 1300лв., е абсолютно недостатъчно. Затова е необходимо създаване на държавна политика, която да подпомогне тези двойки. Според статистиката в другите европейски страни, една от който е Франция ин витрото се покрива финансово изцяло от националния осигурителен план на страната. В България чрез фонд „Асистирана репродукция” ще се допринесе за несимволично финансово подпомагане на тези двойки и допълнителна регулация и контрол на успеваемостта на лечението.

www.doctorbg.com



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator