Начало
НачалоБременност и ражданеDomperidone удължава QT интервала при новородени
Domperidone удължава QT интервала при новородени 17 декември 2008

Оралният domperidone, широко прилаган при гастроинтестинални нарушения, може да предизвика удължаване на QT интервала при новородени, сочи френско проучване. Въпреки че ни били докладвани аритмии по време на проучването, QT пролонгацията може да индуцира такава.

Проучването включвало 31 новородени, на които била регистрирана ЕКГ преди и след прилагането на domperidone. Индикацията при всички пациенти била гастроезофагеален рефлукс.

Domperidone индуцирал удължаване на QT интервала, коригиран спрямо сърдечната честота (QTc). Пролонгацията корелирала с гестационната възраст (при преждевременно родените), теглото на раждане и увеличения серумен калий. След отчитане на гестационната възраст серумният калий останал единственият фактор, независимо свързан с QT пролонгацията.

Въпреки че не били регистрирани аритмии, авторите съветват преди употребата на domperidone да се направи скрининг на пациентите за QT-пролонгация, особено при групите с предиспозиция.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator