Начало
НачалоНашето здраве101 пътеки към здравето
101 пътеки към здравето 02 декември 2008

След като не е необходимо да доказваме, че предпазването от заболяване е по-важно от лекуването на болестта, нека видим какво ни съветват водещи световни специалисти по поддържането на здравословен начин на живот. Техните съвети трябва да станат неразделна част от основите на здравната ни култура, щом вече живеем в ХХІ в. За удобство на читателите автори от американското списание "Гууд медсин" са подредили препоръките на здравните специалисти тематично в няколко основни направления: това, което е полезно за сърцето; това, което трябва да знаем за физическите упражнения; как да поддържаме правилна стойка и добра фигура; грижи за слуха; съвети за поддържане на кожата; какво трябва да знаем за правилното хранене; грижи за зъбите и устната кухина; проблеми на менталното здраве; поддържане на отлично зрение и тайни на безпроблемното храносмилане.


Сърце
1. Големите количества пресни плодове и зеленчуци предпазват сърцето от болести, защото доставят на организма достатъчно фолиева киселина и антиоксиданти.
2. Яжте нетлъсто месо и пилета, както и всякакви нискомаслени продукти: така ще постигнете разумна консумация на животински мазнини.
3. Яжте риба поне 2 пъти седмично. Най-важни са съдържащите се в нея омега-3 мазнини, които предпазват от аритмия и понижават холестерола.
4. Яжте варива, включително соеви продукти и пълнозърнени храни като кафяв ориз - високото съдържание на разтворими влакнини в тях помага за понижаване на холестерола.
5. Поддържайте тегло близко до препоръчителния индекс на телесната маса.
6. Откажете се от тютюнопушенето - то предизвиква не само сериозни белодробни, но и сърдечносъдови увреждания.
7. Натоварвайте се с умерени физически упражнения по 30 минути дневно - бързо ходене например; може и на три пъти по 10 минути.
8. Алкохолът повишава кръвното налягане и нивото на триглицеридите - мазнини, които запушват артериите.
9. Дръжте винаги подръка полезни храни като пресни плодове, зеленчуци, ядки; така няма да посягате към бързи закуски, мазни снаксове и захарни изделия.
10. Ако имате близки роднини, боледуващи от сърце, си направете задълбочено изследване за евентуална наследствена обремененост.

Физически упражнения
11. Загрявайте старателно преди началото на тренировката и така ще избегнете травмите, най-интензивните движения оставете за накрая.
12. Увеличавайте натоварването постепенно, през седмица например, и така ще избегнете претоварването, както и отрицателния ефект от привикване на организма с постигнатото ниво.
13. Ако продължително време сте водили заседнал живот, започнете физическите си занимания с по няколко обиколки на квартала пеша всеки ден.
14. Ако не можете да отделяте специално време за упражнения, включете ги в дневния си режим там, където се “отвори” пролука. Слезте например от автобуса няколко спирки преди дома да повървите.
15. Пазете се от претоварване, за да няма разтягания, изкълчвания и по-сериозни травми.
16. Сменяйте вида на заниманията: танци, тенис, плуване, бягане, за да не ви омръзнат.
17. Намерете си компания за упражненията и това ще ви мотивира допълнително.
18. Спрете цигарите и така ще дишате по-свободно, а натоварването няма да ви се струва толкова тежко.
19. Не се напрягайте до спиране на дъха, кислородът е необходим за изгаряне на мазнините; поддържайте темпо, при което можете да говорите с другите.
20. Поставяйте си реалистични цели за постигане като определена продължителност и интензивност на упражненията; в противен случай ще се отчаете.

Стойка
21. Винаги се старайте да сте изправени, сякаш една невидима нишка от краката към главата ви издига на 15 сантиметра над земята.
22. Когато седите, се старайте да сте с изправен гръб и от време на време да раздвижвате плещите и кръста си.
23. Укрепвайте мускулите на врата, кръста и корема с подходящи упражнения, това противодейства на продължителното седене на едно място.
24. Сядайте плътно до облегалката на стола.
25. При ходене гледайте хората в очите, така ще запазите изправената си стойка.
26. Не придържайте телефонната слушалка с рамото си - това води до опасни схващания на мускулите.
27. При работа с компютър дръжте ръцете си свити под ъгъл от 90 градуса, а краката - здраво опрени в пода или на специална поставка.
28. Избягвайте продължително носене на тежък багаж с ръце, това изкривява стойката.
29. За поддържане на стойката стъпете с един крак върху навита на руло хавлия и се повдигнете 10 пъти на пръсти с темпото на умерено ходене. След това сменете крака.
30. Ходенето на високи токчета трябва да се избягва, защото освен пораженията за глезените изкривява положението на тялото напред и увеличава изгърбването.

Слух
31. Когато сте на шумни места и при надута музика, си слагайте медицински запушалки на ушите.
32. Шумът в ушите след излагане на силна музика е симптом за увреждане на слуховия орган, което може да се превърне в трайно.
33. Ако в петък сте били на шумен купон, прекарайте съботата на тихо и уединено място - за ухото са необходими средно 16 часа за възстановяване.
34. Слушането на уокмен със стереослушалки повече от 6 часа седмично води до загуба на слуха с 10 години по-рано от нормалното.
35. При работа с шумни машини поставяйте на ушите си специални професионални шумозаглушители.
36. След плуване старателно изкарвайте водата от ушите си; ако е необходимо използвайте специални капки за уши.
37. Тютюнопушенето води до съдови проблеми, увреждащи и слуха.
38. Не си чистете ушите с памук, за да не предизвикате попадане на част от него в ушните канали и възпаление или набутване на ушната кал още по-навътре, откъдето ще трябва да бъде вадена със специална спринцовка.
39. При преминаване край машини, вдигащи силен шум, запушете ушите си с ръце, за да ги предпазите.
40. Не летете със самолет, когато сте хремави; при духане на носа налягането може да ви спука тъпанчетата.

Кожа
41. “Бързите” диети могат да съсипят външния вид на кожата, затова отслабвайте с ядене на много пресни плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти, полезни за кожата.
42. Използвайте нежни почистващи препарати, за да не изсушите кожата на лицето, което ще доведе до нейното омазняване.
43. Използвайте овлажнител за цялото тяло, който може да се отмие с вода, ако сте сложили повече от необходимото количество.
44. Излизайте навън преди 10 часа сутрин и след 4 чака следобед, когато слънцето не е опасно за кожата.
45. За да избегнете ранните бръчки по лицето, използвайте широкопола шапка и крем против изгаряне.
46. Изприщванията през лятото се избягват с носене на широки дрехи от естествени материи.
47. Някои видове ултравиолетови лъчи преминават и през стъклото; затова при продължително пътуване с кола, стъклата трябва да бъдат специално обработени.
48. За да избегнете копривната треска и дерматита, при чувствителна кожа избирайте козметични продукти без добавени ароматизатори.
49. Изстискването на пъпки може да остави белег на кожата и да предизвика бактериална инфекция.
50. За да възстановите влажността на кожата след стрес, препиване или физическо натоварване, пийте поне по 8 чаши вода дневно.

Хранене
51. Не се захващайте с диети, които ограничават драстично калориите или разнообразието на храната; ще завършите с невъздържано тъпчене и още по-голямо наднормено тегло, ако не и с по-сериозни увреждания.
52. Намалете солта до 2 г дневно, замествайки я с различни подправки; така ще се предпазите от хипертония и инсулт.
53. Никога не пропускайте закуската, за да не забавите обмяната на веществата и да започнете още по-лесно да пълнеете.
54. Неразтворимите влакнини, съдържащи се в зърнените изделия и пълнозърнения хляб, улесняват перисталтиката на червата.
55. Разтворимите влакнини, съдържащи се в овеса, варивата, плодовете и зеленчуците, засилват обмяната на веществата и поддържат енергийните запаси на организма.
56. Пазете се от наситените мазнини, съдържащи се в изобилие в много от готовите храни и бързи закуски.
57. Използвайте само мононенаситени мазнини като зехтин и масло от канола, ограничаващи съдържанието на лошия холестерол в организма, който запушва артериите.
58. Избирайте различни по цвят и вид плодове и зеленчуци - така ще си осигурите пределно разнообразие на витамини и минерали.
59. Яжте най-малко три порции плодове и пет порции зеленчуци дневно - всяка по около 100 грама.
60. Организмът моментално преработва погълнатия алкохол, което означава, че мазнините от храната може и да не се превърнат в енергия, а да се складират като тлъстини.

Зъби
61. Миенето на зъбите след всяко ядене с флуоридна паста е най-доброто предпазно средство против “киселинна” атака срещу зъбите.
62. Използвайте малка четка за зъби, за да “маневрирате“ по-лесно из устата си.
63. Ако не подновявате четката си за зъби на всеки два-три месеца, тя става твърде мека и негодна за почистване на зъбите.
64. За оптимално почистване на зъбите извършвайте с четката въртеливи движения по посока от венците към дъвкателните и режещи краища на зъбите.
65. Прекомерното и неправилно като движения миене на зъбите може да доведе до свръхчувствителност поради оголване на венците.
66. Дъвченето на дъвка, несъдържаща захар, след хранене предизвиква отделянето на слюнка, която помага за неутрализиране на киселините в устата, увреждащи зъбния емайл.
67. Ограничете консумацията на захарни изделия, които увреждат зъбите, като ги лишават от някои важни минерали.
68. Почиствайте междузъбните пространства с копринен конец; това е единственият начин да се отстрани натрупаният зъбен камък, който пък води до заболяване на венците.
69. Избягвайте подкиселени напитки като плодови сокове, кола и т.нар. енергизиращи или напитки за спортисти; те изпълват устната кухина със захари и киселини.
70. Зъбният кариес се проявява първоначално като белезникав участък върху зъбния емайл, но при добра хигиена на устата може да бъде елиминиран още в най-ранната си фаза на развитие.

Психично здраве
71. Разтоварете се от стреса, натрупан по време на работния ден, още на връщане към къщи, като слушате приятна музика в колата или като направите две три обиколки в парка.
72. Напускайте работното помещение или сградата, в която работите, по време на обедната почивка -смяната на обстановката предразполага към по-пълноценна почивка.
73. Разпределяйте работата си (с екипа в службата и със семейството у дома), вместо да се хвърляте сами да свършите всичко.
74. Не се стремете непременно към перфекционизъм във всичко: намирайте случаи, в които да пестите време и енергия за “черни дни”.
75. Почивните дни прекарвайте с приятели и близки, които наистина ви помагат да се отпуснете и да погледнете по по-рационален начин на проблемите си.
76. Отделяйте поне по 10 минути дневно за релаксация и медитация; един сеанс преди сън ще ви осигури по-пълноценна почивка и по-бодро настроение на следващата сутрин.
77. Когато около вас се случват стресиращи събития, независещи от вас, не ви остава нищо друго освен да се опитате да контролирате поне реакциите си; хладнокръвното обмислете ситуацията и позицията, която трябва да заемете.
78. Контролирайте не само външния, но и вътрешния си глас; вместо постоянно да си повтаряте: “Няма да се справя!”, си казвайте: “Няма да е лесно, но съм се оправял и в по-сложни ситуации!”
79. Съсредоточавайте се върху най-належащите проблеми; вайкането наведнъж за всичко, което предстои и може да ви изненада, е само разпиляване на психична енергия.
80. Задавайте си от време на време въпроса: “Ако не свърша това днес, ще се свърши ли светът или - ще пострада ли сериозно някой?” Ако отговорът е “не”, оставете днешната работа за утре.

Зрение
81. Предпазвайте се от перде на окото и други увреждания на зрението, като носите винаги широкопола шапка и подходящи защитни очила, когато сте на слънце.
82. Ако очилата ви не са доказано защитни против опасното ултравиолетово лъчение, тъмните стъкла “менте” ще позволяват на зеницата да се разтваря по-широко от допустимото и вредните лъчи по-лесно ще увредят зрението ви.
83. Носете очила, които предпазват очите от всички страни от отразените слънчеви лъчи, а не само отпред и отгоре.
84. Откажете се от тютюнопушенето, което способства за опасни дегенеративни изменения на ретината.
85. Носете очила с твърди, устойчиви на удар стъкла, по време на ремонт вкъщи или при работа в градината, за да предпазите очите си от случайни попадения на летящи твърди частици.
86. За да предпазите очите си от претоварване по време на работа с компютър, на всеки час правете почивка, като гледате през прозореца или просто затворите очи за няколко минути; редовно проверявайте зрението си за необходимост от очила.
87. Ако почувствате очите си сухи, това може да се дължи на климатичната инсталация или на по-рядкото мигане пред монитора. Потърсете при аптекаря или личния лекар подходящи капки за овлажняване на очите.
88. Предпазвайте се от главоболие, породено от пренапрягане на очите, като четете само на дневна светлина или при подходящо изкуствено осветление, като светлината, която осветява текста, трябва да идва зад гърба ви.
89. Яжте големи количества зелени листни зеленчуци, които помагат на ретината да се запазва в добро здравословно състояние.
90. Редовно си правете профилактични прегледи при специалист офталмолог за евентуално ранно откриване на глаукома, преди болестта да доведе до непоправими увреждания на зрението ви.

Храносмилане
91. Ако често усещате подуване на стомаха, не пийте газирани напитки.
92. Ако усещате парене зад гръдната кост (“киселини”) или стомашни болки, посетете личния си лекар и междувременно спрете кафето, мазната и много пикантната храна.
93. Никога не пропускайте сутрешната закуска, защото тя осигурява нормалното “задвижване” на храносмилателната система за деня.
94. Старайте се да дъвчете храната колкото се може по-дълго; така по рядко ще ви се случва да преядете.
95. Мазната храна по-бавно се изтегля от стомаха и по-често води до неприятното усещане за “претъпкване”.
96. Ако имате проблеми с образуването на газове, избягвайте храни като зелето и лука.
97. Подходящите физически упражнения помагат за по-бързото храносмилане, като ускоряват обмяната на веществата в организма.
98. Пийте по 8 чаши вода дневно, за да улесните преминаването на влакнините през червата и да се предпазите от запек.
99. Около 20 на сто от хората страдат от т.нар. синдром на раздразнителните черва, чиито симптоми се влошават от ядене на мазни храни, в това число и млечни продукти, фруктоза и захароза - захарите, съдържащи се в плодовете и подсладените напитки.
100. Не прекалявайте с използването на лекарства като противовъзпалителните средства и аспирина, защото те често предизвикват възпаление на стомашната лигавица.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator