Начало
НачалоЗдравни новиниСветовен ден за борба с HIV/СПИН
Световен ден за борба с HIV/СПИН 01 декември 2008

Днес е Световният ден за борба с чумата на 20 и 21 век - HIV/СПИН.  Според UNAIDS над 30 млн души в световен мащаб са инфектирани с вируса, от които 2.5 млн - деца. 2.5 млн са и новоинфектираните през 2007 г.

Към настоящия момент регистрираните серопозитивни пациенти в България са 926, но според специалисти реалният брой на инфектираните е над 3000 души, т.е само около 1/5 - 1/4 от заразените знаят за статуса си. Тревожна е тенденцията за спадане на средната възраст на новооткритите пациенти - повече от половината от октритите т.г серопозитивни са на възраст под 30 години.

Изключително важно е всеки, който се съмнява или е имал необезопасен полов контакт, да се тества възможно най-рано, тъй като с адекватна терапия животът може да се удължи с години. Редица изследвания сочат, че пациентите, които имат достъп до адекватно лечение и медицинска помощ, имат очаквана продължителност на живота, близка с тази на здравото население. Това не важи обаче за откритите в късните стадии на заболяването. Но дори и тогава при провеждане на адекватна терапия резултатите са много добри.

Днешният ден трябва да напомни на всички да пазят както себе си, така и околните. Тествайте се, безплатно е!

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator