Начало
НачалоЗдравни новиниПоявява се нов хипервирулентен щам на Clostridium difficile
Появява се нов хипервирулентен щам на Clostridium difficile 27 ноември 2008

Нов хипервирулентен щам на Clostridium difficile се е появил в Холандия, се посочва в доклад, публикуван в Clinical Infectious Diseases.

Новият щам 078 не е свързан само с вътреболничните инфекции, но и с тези, придобити в обществото при индивиди без предиспозиращи фактори. Изследвания на американския Център за контрол на заболяванията сочат, че тип 078 може да се открие и в хранителните продукти.

След като наблюдавали увеличение на превалентността на човешките инфекции с C. difficile (CDI), причинени от PCR риботип 078, предоминиращия риботип при телета и свине, д-р Kuijper и колеги от Leiden University Medical Center подготвили обзор на човешките инфекции с C. difficile 078, сравнени с инфекциите с други типове, включително хипервирулентния тип 027.

Между 2005 и 2008 г. пропорцията на CDI изолатите с тип 078 се повишила от 3% на 12%, докато пропорцията на изолатите с тип 027 намаляла от 27% на 1%. В сравнение с не-017 и не-078 CDI, пациентите с CDI 078 по-рядко имали други заболявания и по-често били третирани с флуорохнолони, докато пациентите с CDI-027 били по-възрастни и по-често инфекцията била следствие на медицинските грижи.

Тип 078 бил свързан с по-доброкачествено протичане от 027, въпреки че честотата на тежка диария и смъртността били сходни между тези два типа. Емпиричното лечение на CDI с тип 078 не е по-различно от това при другите типове. При тежки инфекции първо средство на избор е vancomycin орално, а при по-леки - metronidazole, независимо от PCR риботипа.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator