Начало
НачалоЗдравни новиниTelcagepant - безопасен и ефективен при мигрена
Telcagepant - безопасен и ефективен при мигрена 27 ноември 2008

Резултатите от рандомизирано проучване, сочат че telcagepant, известен още като MK-0974, е ефективен при лечението на мигрена с ефикасност, сходна на тази на zolmitriptan 5 mg (Zolmig, AstraZeneca), но с по-малко странични ефекти.

Пациентите с мигрена постоянно търсят по-нови и по-добри медикаменти. Ако този агент бъде одобрен, то той би представлявал атрактивен избор при пациентите с тежка мигренозна болка, тъй като не притежава някои странични ефекти, характерни за триптаните, обясняват авторите на проучването.

Триптаните са агонисти на серотониновите 5-HT1B/1D рецептори. Към настоящия момент за тези агенти се смята, че са най-доброто антимигренозно специфично лечение, въпреки че някои пациенти се повлияват слабо от тях. Въпреки че триптаните се понасят сравнително добре, често се срещат нежелани реакции като замаяност, парестезия, гръден дискомфорт (за който се смята, че при повечето пациенти не е свързан със сърцето).

Поради вазоконстрикторните си ефекти триптаните са противопоказани при пациенти със сериозни подлежащи кардиологични заболявания, неконтролирана хипертония и специфични подвидове мигрена (хемиплегичен и базиларен тип мигрена).

Калцитонин ген-свързаният пептид (CGRP) е невропептид, за който се смята, че играе ключова роля в патофизиологията на мигрената. CGRP рецепторите се намират в тригеминалните пътища, които са свързани с мигренозното главоболие. Антагонизирането на тези рецептори би било нова терапевтична цел при лечението на мигрената. Telcagepant е антагонист на CGRP рецептора.

Настоящото проучване включвало 1380 пациенти с мигрена. Те били третирани с telcagepant в дози 150 или 300 mg, zolmitriptan 5 mg или плацебо. Резултатите били сравнени с zolmitriptan 5 mg, тъй като това е най-често използваният режим. 5 главни клинични събития - изчезване на болката, успокояване на болката, липса на фоно и фотофобия, гадене, били оценени на 2-я час след лечението.

При сравняването на telcagepant 300 mg с плацебо, било установено, че активният агент е значително по-ефективен в 5-те клинични събития. Ефикасността на telcagepant 300 mg и zolmitriptan 5 mg била сходна, но честотата на нежелани реакции била значително по-висока в zolmitriptan 5 mg групата (31% при telcagepant 150 mg, 37% при telcagepant 300 mg, 51% при zolmitriptan 5 mg, 32% - плацебо. Разликата в страничните ефекти била главно за сметка на триптан-свързаните - гръден дискомфорт и т.н. Едно от главните предимства на новия CGRP-рецепторен антагонист е липсата на вазоконстриктивен ефект, който е свързан с употребата на триптани. Така новият клас би бил приложим при пациенти с мигрена и сърдечносъдови заболявания.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator