Начало
НачалоЗдравни новиниIGF-1 няма ефект при амиотрофична латерална склероза
IGF-1 няма ефект при амиотрофична латерална склероза 27 ноември 2008

Резултатите от ново проучване сочат, че терапията с инсулиноподобен растежен фактор тип 1 (IGF-1) не води до забавяне на прогресията на заболяването при пациенти с амиотрофична латерална склероза.

Две по-стари проучвания във фаза 3 показаха противоречиви резултати. Едното проучване, проведено в Северна Америка, показа полза при употребата на IGF-1 при АЛС, докато другото, проведено в Европа, показа, че препаратът няма ефект при тези пациенти.

Резултатите от настоящото проучване са много сходни с тези на европейското и сочат, че IGF-1 не е ефективен при пациенти с амиотрофична латерална склероза. Настоящите резултати са публикувани в Neurology.

В култури от моторни неврони IGF-1 бе свързан с известна ефективност. Бе установено, че факторът спомага за оцеляването на ембрионалните моторни неврони и има протективен ефект срещу глутамат-индуцираната невротоксичност. В животински модели IGF-1 доведе до забавяне на мотоневроналната смърт, обясняват авторите на настоящото проучване.

В него били включени 330 пациенти с АЛС, които били рандомизирани на 0.05 mg/kg рекомбинантен IGF-1, приложен подкожно 2 пъти дневно, или плацебо в продължение на 2 години.

Главното клинично събитие било промяната в мускулната сила на пациентите (MMT score). Вторични endpoints били: преживяемостта без трахеостома и промяната в ALS Functional Rating Scale.

Общата промяна на ММТ била сходна между двете групи (0.44 единици срещу 0.39 единици на месец). Нямало разлика и относно вторичните клинични събития. Терапията била безопасна и добре поносима при по-голямата част от пациентите. Най-честият сериозен нежелан ефект били тромбемболичните инциденти. Били докладвани епизоди на хипогликемия, които били очаквани поради инсулиновите свойства на IGF-1.

► Вижте още статии за амиотрофична латерална склероза

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator