Начало
НачалоНашето здравеЗатлъстяването
Затлъстяването 25 ноември 2008

Затлъстяването е най-разпространеното метаболитно заболяване в наши дни, което достига до размери на епидемия не само в развитите, но и в развиващите се страни. Този сериозен проблем засяга както възрастното население, така и децата и подрастващите. Затлъстяването създава предпоставка за развитие на много други заболявания, повишава риска от преждевременна смърт, намалява качеството на живот и повишава разходите за здравеопазване. СЗО обяви затлъстяването за глобална епидемия, която поставя един от най-сериозните проблеми пред общественото здраве. В страните на Европейския съюз броят на лицата със затлъстяване се повишава прогресивно, като се очаква през 2010 година той да достигне 150 милиона възрастни и 15 милиона деца. Наднорменото тегло и затлъстяването са причина за 80% от случаите с диабет тип 2, 55% от високо кръвно налягане и 35% от исхемична болест на сърцето. Всяка година в Европа тези заболявания причиняват над 1 милион смъртни случаи. Установено е, че при всеки тринадесети случай на смърт един се дължи на затлъстяване. Икономическите последствия и обременяването на здравната система в резултат на затлъстяването са съществени.

Какво представлява този здравен проблем? 
Затлъстяването е не само много излишни килограми и естетически недостатък. Затлъстяването е хронично заболяване, което се характеризира с ненормално високо отлагане на мастна тъкан в организма. В клиничната практика оценката на телесния състав, включително мастната тъкан се извършва чрез изчисляване на съотношението тегло към ръст или определяне на така наречения индекс на телесна маса (ИТМ). Рационалното в използване на ИТМ е, че той кореспондира с телесните мазнини и може да се изчисли без проблеми при клиничен преглед. ИТМ се влияе от пола, възрастта, расата и етническата принадлежност. Независимо че всяко прекомерно натрупване на мазнини в организма води до неблагоприятни последствия, така нареченото централно затлъстяване е особено рисково. Отлагане на мазнини в коремната област повишава риска от диабет тип 2, дислипидемия, хипертония, метаболитен синдром, коронарна болест на сърцето. Централно, висцерално или ябълковидно затлъстяване се идентифицира в случаи, когато обиколката на талията при мъже е равна или по-голяма от 94 см, а при жени - от 80 см. Именно това означава, че невинаги теглото самостоятелно може да даде отговор дали лицето е с наднормено количество мазнини и да се определи здравният риск. Необходима е и конкретна оценка на локализацията на тези мазнини. Телесното тегло се определя от мускулната маса, съдържанието на вода в организма, както и някои хронични заболявания.

Защо настъпва затлъстяването? 
Причините са комплексни и многофакторни. Затлъстяването настъпва в резултат на продължителен енергиен дисбаланс, когато вносът на калории надвишава тяхното изразходване и приемът на енергия се стабилизира на по-високо ниво, за поддържане на повишените нужди на вече затлъстелия индивид. Биологични, включително генетични, поведенчески, социални фактори, както и въздействия на околната среда (стрес) си взаимодействат при регулиране на енергийния баланс и отлагането на мазнини. Прогресивното нарастване броя на лицата с наднормено тегло през последните три десетилетия се дължи основно на културални и фактори на околната среда. Изобилие на храни с високо енергийно съдържание, огромни размери на порциите, ниска двигателна активност, заседнал начин на живот, хранителни разстройства (анорексия, булимия) са в основата на тази епидемия. В съвременните условия на живот прекомерният прием на енергия може да бъде активен и пасивен. Активното преяждане в индустриализираните общества се дължи на огромните порции, приети за норма. Предлаганите порции в съвременните ресторанти и местата за бързо хранене понякога съдържат толкова много калории, че с едно хранене човек приема седмичната си нужда от енергия. Фактически, в условията на огромна конкуренция, предлагането на големи порции прогресивно нараства, като се обръща по-голямо внимание на количеството на храната и се пренебрегва нейната здравословност. Пасивното преяждане се дължи на консумация на храни с висока енергийна плътност или казано по друг начин, съдържащи много калории в малък обем - концентрирани и рафинирани храни, богати на захари храни, десерти, безалкохолни напитки. Консумираното количество е малко по обем, но независимо от това се поемат много калории, което води до прехранване. Безкрайното разнообразие на храни предлагано по всяко време на денонощието също допринася за свръхконсумацията в сравнение с предлагане на ограничен асортимент. При монотонно хранене, удоволствието от храната прогресивно намалява. Човек се изморява от една и съща храна и апетитът му изчезва. Това е т.нар. сензорно-специфичен ефект на ситост, при който, за да се възбуди апетитът отново, трябва да се премине към нова, коренно различна храна. Независимо че този феномен стимулира разнообразие на консумацията, това обикновено води и до свръхконсумация, тъй като с преминаване от една към друга храна се повишава прогресивно количеството и приема на енергия.

Необходимо е комплексно третиране 
Наднорменото тегло и затлъстяването е проблем, който остава за цял живот. При профилактика и лечение на затлъстяването се налага прилагане на комплексен подход и постоянство. Целта е да се достигне постепенно и разумно намаляване на телесното тегло, което допринася за ограничаване на риска от съпътствуващи заболявания и подобряване на здравето. Целта на терапията е не само постигане на известен естетичен ефект с намаляване на килограмите, но запазване на постигнатото и предпазване от ново натрупване на килограми. Пациентът трябва да осъзнае, че затлъстяването е хронично заболяване и поради тази причина борбата с наднорменото тегло продължава цял живот. Това може да се постигне на няколко етапа. Поставените цели трябва да бъдат реалистични, съобразени с конкретното лице и да се насочени към дългосрочни и устойчиви резултати. В зависимост от състоянието на пациента се преценява конкретния подход и последователността на прилаганите стратегии. При лица с наднормено тегло е уместно да се започне с промяна в хранителните навици и стила на живот, след което да се премине към диетичен режим. Необходимо е да се направят някои предварителни изследвания, с което да се установи дали пациентът страда от други заболявания и обменни нарушения, които изискват допълнително прилагане на медикаменти.

Стъпка по стъпка 
Реалистична цел е намаляване на теглото с 5-10% спрямо изходното в продължение на шест месеца. Това означава, че седмично трябва да се губят половин до един килограм. При лица с тежка степен на затлъстяване може да се стремим към редукция от 20%. Такъв резултат има доказан положителен здравен ефект, като за успешен резултат на диетотерапията може да се приеме поддържане на ниско тегло и подобряване на съпътстващите заболявания. Когато теглото се възстановява периодично, което е по-често при жени, се налага психотерапия или дори прилагане на медикаменти с антидепресивен ефект.

Диетите за отслабване трябва да бъдат съобразени с индивидуалните особености на пациента и е препоръчително да се провеждат под лекарски контрол, особено когато се касае за тежко затлъстяване. Интересен факт е, че общо намаляване на калориите, приемани на ден, с 500 до 1000 ккал, е не по-малко ефективно отколкото спазване на дисбалансирани диети - протеинова, нискомастна, нисковъглехидратна. Основното е да се разбере, че отслабването е продължителен процес, а не едномоментно усилие и в него пациентът играе активна роля. Двигателна активност от 30 минути дневно, 3-5 пъти седмично, е обезателна гаранция за успех. Необходимо е да се работи за промяна в поведението и създаване на мотивация за успех. 

При минимална редукция на теглото при затлъстели индивиди се наблюдава подобряване на кръвното налягане, нормализиране на повишената кръвна захар, понижаване на общия холестерол. Тези благоприятни ефекти се получават дори когато теглото е все още извън нормата. При всички обстоятелства борбата с излишните килограми се възнаграждава с по-добро здраве, самочувствие и с по-малко разходи за лекарства.

Когато целта е намаляване на теглото с няколко килограма единствено по естетични съображения, могат да се дадат някои общи препоръки, които помагат за топене на мазнините, без специални програми и диети:

• Намалете порциите наполовина от това, което сте консумирали до днес.
• Предпочитайте храни с ниска енергийна плътност - зеленчуци, плодове, нискомаслени млека, диетична извара, риба и нетлъсти меса.
• Хранете се често (4-5 пъти дневно) и сменяйте видовете храни при всяко хранене.
• Избягвайте хранителен прием извън определените от вас часове за хранене. Забравете за бисквити, солети, чипсове и сладолед, кафе със сметана и капучино, те също внасят допълнителни калории.
• Не пропускайте сутрешната закуска - твърдо сварено яйце, плод и чаша зелен чай с мед ще ви дадат не само необходимата енергия, но и добро настроение за започване на деня.

Автор: ст.н.с. д-р Людмила ИВАНОВА, дм

Статията е предоставена за doctorbg.com от вестник "Лечител"


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator