Начало
НачалоБременност и ражданеИзлагането на плода на антиастматични препарати в повечето случаи е безопасно
Излагането на плода на антиастматични препарати в повечето случаи е безопасно 20 ноември 2008

Повечето медикаменти срещу астма, използвани при бременност, нямат ефект върху плода или ако съществува такъв, той е минимален, сочи ново изследване. Изключение правят кромоновите агенти, които повишават риска от мускулоскелетни дефекти.

Данните се базират на изследване, проведено върху 5124 деца с придобити малформации и 30 053 контроли. Децата, родени от майки-астматици, имали 10% по-висок риск от малформации в сравнение с децата, родени от неастматични майки. Задълбочен анализ показал, че този феномен не бил свързан с употребата на антиастматични агенти.

Ин утеро експозицията на кратко- и дългодействащи бета-агонисти, инхалаторни кортикостероиди, орални кортикостероиди, други бронходилататори и кромони нямала влияние върху общия риск от малформации. След допълнителни анализи било установено обаче, че кромоновата експозиция повишава риска от мускулноскелетни малформации над 9 пъти. Авторите отбелязват, че данните може и да не са надеждни, тъй като се базират само върху 5 експозирани случая.

Рецензентите на проучването обобщават, че рисковете от неконтролираната астма по време на бременност са по-големи от тези, свързани със страничните ефекти на антиастматичния медикамент. Така всички жени с астма трябва да бъдат подлагани на контролираща терапия по време на бременността.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator