Начало
НачалоБременност и ражданеИзлагането на плода на тютюнев дим предизвиква перманентно увреждане на съдовете.
Излагането на плода на тютюнев дим предизвиква перманентно увреждане на съдовете. 19 ноември 2008

Тютюневото излагане по време на бременността често води до съдови увреждания, които ставят явни в късното юношество на плода, сочи доклад, публикуван в Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

The Atherosclerosis Risk in Young Adults (ARYA) проучването включвало 732 млади индивиди, родени между 1970 и 1973 година, които били проследени до 30-годишна възраст. Чрез ултразвукови методи била измерена дебелината на интимата и медията (CIMT) - индикатор за съдово увреждане.

Родените от майки, използвали тютюневи изделия по време на бременността, имали с 13.4 мкм по-голяма CIMT в сравнение родените от майки, неупотребявали тютюн по време на бременността. Тютюнопушенето от страна на бащата също било свързано с увреждане на съдовете на новороденото, като тази връзка била най-силна при двама пушещи родителя.

Било установено още, че при децата на майки, пушели по време на бременността, рискът от прихващане на вредния навик е значително по-висок. Тютюнопушенето след края на бременността не било свързано с CIMT на детето.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator