Начало
НачалоНашето здравеМузиката и смехът подобряват сърдечносъдовото здраве
Музиката и смехът подобряват сърдечносъдовото здраве 13 ноември 2008

Слушането на приятна музика може да се окаже доста ефективно средство за постигане на добро сърдечносъдово здраве, сочи проучване. Учени от Мерилендския университет твърдят, че позитивните емоции следствие от хубавата музика имат благотворен ефект върху съдовия ендотел.

Те смятат, че мозъкът играе важна роля в съдовото здраве. Високият холестерол и кръвно налягане са изключително вважни, но сърдечни заболявания се наблюдават у много хора без тези проблеми. При тях заболяването много често се дължи на стреса.

Ако музиката може да предизвика положителни емоции, които да противодействат на всекидневния стрес, то тя би имала значителен ефект върху съдовото състояние. Музиката трябва да стане част от здравословния начин на живот, заедно с физическата активност и рационалното хранене.

Авторите на проучването обясняват, че от известно време се знае, че умственият стрес може да предизвика вазоконстрикция. Доказвайки позитивна връзка между положителните емоции и съдовото здраве, настоящата цел на учените била да потърсят подобна връзка и за влиянието на музиката.

Те установили, че слушането на приятна музика води до 26% повишение на поток-медиираната вазодилатация, слушането на депресивни песни - до вазоконстрикция с 6%. Гледането на хумористично видео довело до повишение на дилатацията с 19%, а слушането на релаксиращи песни - до 11% подобрение.

Лекарите обясняват откритите феномени на отделените от мозъка ендорфини и ендорфиноподобни субстанции, които имат директен ефект върху съдовете.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator