Начало
НачалоБременност и ражданеДиета повишава плодовитостта на жените
Диета повишава плодовитостта на жените 13 ноември 2008

Високият прием на мононенаситени мазнини, растителен протеин и нискогликемични въглехидрати, богати на фибри, е свързан с по-добър фертилититет при жени с овулаторни нарушения, сочат резултатите на проучване, публикувано в Obstetrics & Gynecology.

Въпреки че съществуват терапевтични опции за лечението на инфертилитета, високата им цена и честота на странични ефекти мотивират лекари да търсят потенциално модифициращи се фактори, които биха повлияли фертилната способност на жената. Редица изследвания откриха, че телесната маса, физическата активност и хранителни фактори (прием на специфични мастни киселини, протеин, млечни храни, желязо и мултивитамини) са свързани със стерилитета. Тези открития сочат, че повишаването на приема на някои микронутриенти, подобряването на инсулиновата чувствителност чрез диета, контролът на телесната маса и физическата активност биха могли да помогнат при инфертилитет поради овулаторни нарушения.

В проучването били включени 16 544 жени без история за безплодие. Жените се опитали да забременеят или забременяли по време на 8-годишен период. По-високият прием на мононенаситени мазнини, нискогликемични въглехидрати, високомазнинни млечни продукти, растителни протеини, мултивитамини и желязо били свързани 66% по нисък риск от стерилитет поради овулаторни нарушения. Жените, имащи комбинация от 5 или повече нискорискови лайфстайл фактори, включително диета, контрол на теглото и физическа активност, имали 69% по-нисък риск от овулаторен инфертилитет.

Резултатите от проучването сочат, че "фертилитетната диета" има положителни ефекти върху плодовитостта на иначе здрави жени, като комбинирането на диетичната стратегия с контрол на теглото и повишена физическа активност може да намали драстично случаите на стерилитет поради овулаторни нарушения.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator